IMG_4223.jpg
Етнографски музеј промо

Етнографски музеј промо

Уметнички програм

СЛИКЕ ИГЛОМ ИСЛИКАНЕ: Посетите изложбу Вилерових гоблена у Етнографском музеју

22.07.2022.

СЛИКЕ ИГЛОМ ИСЛИКАНЕ: Посетите изложбу Вилерових гоблена у Етнографском музеју
Величина слова

Изложба „Вилерови гоблени – слике иглом исликане” отворена у Етнографском музеју доноси увид у везене радове који су у прошлости били веома популарни. Ауторка изложбе је Ирена Филеки, музејска саветница.

Где се одржава

Етнографски музеј


Вилерови гоблени су врста везених радова, код нас нарочито популарних у другој половини ХХ века. Идеја за реализацију изложбе је настала након што је госпођа Љубица Ћоровић из Београда Етнографском музеју у Београду поклонила урамљене гоблене, шеме, конце, платна и каталоге гоблена Вилер компаније. Омиљеност гоблена код нас може се посматрати у светлу улоге веза у нашој традиционалној култури и прихватања европских уметничких тенденција.


Заинтересованост за овакву врсту везених радова расте током 20. века, нарочито у његовој другој половини. Називом изложбе Вилерови гоблени – слике иглом исликане наглашава се преношење једне врсте уметничког израза у други, што је важна карактеристика Вилерових гоблена чија је основна предлошка настала пребацивањем чувених уметничких дела различитих сликарских праваца на везену подлогу.

Вашу посету Музеју можете планирати: групне посете уз тумачење Сталне изложбе заказују се путем телефона 062 807 00 56.

Подели вест