shutterstock_1525393607.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

STUDENTI I NASTAVNO OSOBLJE FAKULTETA SE UKLJUČUJU U VELIKI PROJEKAT: JKP „Beogradski metro i voz“ i Fakultet organizacionih nauka potpisali sporazum o saradnji

02.04.2024.

STUDENTI I NASTAVNO OSOBLJE FAKULTETA SE UKLJUČUJU U VELIKI PROJEKAT: JKP „Beogradski metro i voz“ i Fakultet organizacionih nauka potpisali sporazum o saradnji
Veličina Slova

Sporazum o saradnji koji predviđa aktivno učešće studenata i nastavnog osoblja u projektu izgradnje beogradskog metroa potpisan je juče između Fakulteta organizacionih nauka i JKP „Beogradski metro i voz”, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Potpisivanjem ovog dokumenta formalizovana je uloga ove akademske institucije u projektu, u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja. Ovom prilikom na fakultetu je organizovana i prezentacija projekta izgradnje beogradskog metroa za studente i stručnu javnost. Studentima sa Katedre za industrijsko i menadžment inženjerstvo, pored osnova projekta, predstavljena je i BIM platforma – softversko rešenje za unapređenje poslovnih procesa izgradnje metroa.
Direktor JKP “Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović zahvalio je studentima koji su u velikom broju došli na prezentaciju i istakao da je ovaj fakultet izuzetno važan za razvoj projekta izgradnje metroa.
– Beograd, posle više od pola veka od prve ideje i inicijative za izgradnju metroa, započinje sa izgradnjom ovog šinskog sistema. U projekat su uključeni inostrani partneri i velike međunarodne kompanije, ali evidentno je koliko je za ovaj državni projekat neophodno uključenje domaćeg znanja i domaće pameti. Zato smo i započeli stratešku saradnju sa fakultetima, a ovaj sporazum koji smo potpisali sa vama trasiraće put našoj daljoj saradnji – rekao je Mladenović.
Dekan FON-a Milan Martić je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom.
– Ovaj dokument je veoma važan za naš fakultet, za studente, ali i za zaposlene. Fakultet organizacionih nauka ima višedecenijsku tradiciju obrazovanja stručnog kadra i vrhunskih inženjera organizacionih nauka. Naše diplome su priznate i cenjene u celom svetu i uveren sam da ćemo našim znanjem i iskustvom značajno doprineti ovom projektu od nacionalne važnosti i da će naši stručnjaci učestvovati u uspešnoj realizaciji, u svim fazama sprovođenja – rekao je Martić.
Direktorka Sektora za upravljanje informacionim modelom iz JKP „Beogradski metro i voz“ Ivanka Rankusović, studentima je govorila o razvoju i upotrebi BIM digitalne platforme u svim fazama projekta.
– Projekat izgradnje beogradskog metroa je prvi državni infrastrukturni projekat koji se radi po BIM modelu. Složenost izgradnje metro sistema u Beogradu zahteva unapređenje poslovnih procesa i prilagođavanje najsavremenijim IT trendovima i uspostavljanje digitalnog softverskog rešenja. Naše preduzeće ovim, zapravo, ide u korak sa digitalnom transformacijom kroz implementaciju 3DEXPERIENCE rešenja. Osnov je stvaranje kompletnog digitalnog blizanca projekta, a svi podaci će se čuvati u državnom Data centru u Kragujevcu”. I. Rankusović na kraju je istakla mogućnost i potencijal da se FON uključi i u ovaj IT deo poslovnih procesa, kao vrlo perspektivnu i inovativnu granu delatnosti od interesa za fakultet – rekla je Ivanka Rankusović.
JKP „Beogradski metro i voz” nastavlja saradnju sa fakultetima i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka, te je, tokom aprila ove godine, planirana nova prezentacija na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest
promo_banner_360@2x.jpg
Pridružite nam se!
"BEOGRADSKI DANI PORODICE 2024" OD 13. APRILA DO 15. JUNA: KULTURA, SPORT, UMETNOST, ISTORIJA I TRADICIJA
Pročitajte još