Škole i vrtići
Veličina Slova

Poslednji veliki projekat, koji je obeležio početak nove školske godine u Lazarevcu je izgradnja Balon hale u osnovnoj školi „Vojislav Voka Savić”, a sledi njena kompletna rekonstrukcija koja će obuhvatiti radove na celokupnoj zameni krova, stolarije, fasade, kao i izgradnji jednog terena za male sportove na otvorenom.

1755svecanootvorenabalonhalakodosvoislavvokasavic11-830x0.jpg
beoinfo.rs

To je samo jedna od mnogih škola u ovoj prigradskoj opštini u kojoj su u toku radovi na poboljšanju stanja obrazovnih objekata, a koji će učenicima doneti bolje uslove za razvoj i učenje. Osim sala za fizičko vaspitanje pokrenuti su radovi na adaptaciji škola, zameni stolarije, rekonstrukciji toaleta, poboljšanju bezbednosti... To je bio povod i da Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda poseti Lazarevac i obiđe radove na rekonstrukciji OŠ „Vojislav Voka Savić”. U ovoj školskoj ustanovi, koju može da pohađa 800 ćaka se prvi put od osnivanja sprovode značajniji radovi na njenoj sanaciji. Šapić je tom prilikom izjavio da neke projekte ova opština sprovodi od sredstava Grada Beograda, a nešto finansira i iz sopstvenog budžeta, kao i da je dobra saradnja među njima neophodna.

Tako je iz budžeta Grada Beograda rekonstruisano 50 ulica, radi se kanalizacija, škole, dve fiskulturne sale, a očekuje se i obdanište u Stepojevcu, kao i završetak radova u centru Lazarevca.

Po završetku radova mesto u kome živi 60000 stanovnika će prema Šapićevim rečima izgledati kako i dolikuje. On je naglasio da Lazarevac smatra podjednako važnim delom grada, kao i centralne beogradske opštine i da je prirodno da je stanovnicima ovog prigradskog naselja njihova opština najvažnija.

„Trudili smo se i odvojili značajna sredstva za sve prigradske opštine. Lazarevac je to dobro iskoristio. Rekonstruisali su važne ulice, uložili su u kanaliѕaciju i obnovu škola”, gradonačelnik Aleksandar Šapić

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević zahvalio je Aleksandru Šapiću i njegovom timu i podsetio da su do sada izvedeni radovi na srednjoj školi gimanzije, kao i da se trenutno, osim u OŠ „Vojislav Voka Savić”, obavljaju i u OŠ „Knez Lazar” i u Muzičkoj školi „Marko Tajčević” . Dodao je i da se očekuje raspisivanje javne nabavke za dve matične škole u Dudovici i u Junkovcu. On je izrazio i zahvalnost za asistenciju u podizanju dve beton sale, kao i postavku multifunkcionalnih podloga u okviru školskih objekata i nabavku 63 interaktivne školske table. Stević je podvukao i značaj učešća Grada i Aleksandra Šapića u izgradnji putne infrastrukture, gradske pijace, završetku garaže i trga ispred zgrade Opštine i mnogim drugim projektima. Istakao je da će nastaviti da rade, kao i do sada zajedno sa Gradom Beogradom, na stvaranju boljih uslova za život sugrađana, jer je prioritet u poslednjih deset godina bila izgradnja infrastrukturalnih objekata. Planirano je i skoro ugovaranje i izgradnja fiskulturne sale za dve tehničke škole.

Među objektima čiju izgradnju investira Grad Beograd, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, a koji treba da budu završeni naredne godine su i dva nova dečja vrtića prema projektima arhitektonske firme „Biro Kjub Partners” (Bureau Cube Partners). Izvođenje radova na ova dva objekta - predškolske ustanove u ulici Pavla Vujisića u naselju Altina 2 u Zemunu i u ulici Nova 3 u naselju Braće Jerković na Voždovcu povereno je kompaniji „M Enterijer gradnja”.

Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je u novembru obišao radove na izgradnji vrtića u naselju Braće Jerković i izjavio da ovde postoji potreba upravo za ovako velikim objektom, kakav se i gradi, precizirajući da će buduća predškolska ustanova imati oko 1.800 kvadrata i da će moći da primi između 280 i 300 mališana, kao i da je rok za završetak ovih radova januar 2025. godine. Istakao je i da je dan pre obilaska usvojena odluka o povećanju subvencije za privatne vrtiće i da ona sada iznosi 33.000 dinara. Ova odluka je počela da se primenjuje od 1. decembra 2023. Neposredno pre toga Grad Beograd je pozvao privatne predškolske ustanove da dostave prijave za zaključivanje ugovora kako bi od početka decembra za svako dete iz budžeta Grada izdvajalo sto odsto ekonomske cene. Tako će se od 1. do 5. u mesecu privatnim predškolskim ustanovama uplaćivati iznos subvencije od 33.000 dinara za svako upisano dete. Odlukom Privremenog organa, ekonomska cena koju Grad izdvaja za svako dete povećana je sa 28.000 na 33.000 dinara, a pre toga sa 22.000 na 28.000 dinara.

Šapić objašnjava da je za samo nekoliko meseci odlučeno da se sa jedanaest hiljada dinara više subvencioniše boravak svakog deteta u vrtiću. Kada je reč o privatnim vrtićima, najveći broj njih se uklopio u tu cenu, pa velik broj roditelja dece koja idu u privatne vrtiće (oko 23 hiljade), ne mora ništa da doplaćuje. Novac se direktno uplaćuje vrtićima za svako dete koje se nalazi na njihovom spisku i to kompletan iznos bez obzira na to koliko je dana provelo u njemu. Kako je pojasnio, jedina obaveza privatnih predškolskih ustanova je da do 25. u mesecu na adresu Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu dostave informaciju da je dete i dalje upisano i da je tog meseca išlo u vrtić, nebitno koliko dana. Zadržana je opcija, koja je bila i ranije, da vrtić ukoliko ne želi da dobija ta sredstva iz nekih razloga, novac dobijaju roditelji. Oni time ne postaju budžetski korisnici, jer sredstva primaju od Grada u skladu sa zakonom. Roditelji više ne moraju unapred da uplaćuju novac vrtiću. Oni vrtići koji ne budu želeli da dostavljaju spiskove dece koja idu u vrtić, biće na tržištu.

„Grad Beograd će nastojati da otvara što veći broj novih vrtića, a očekuje se da će novim merama podstaći otvaranje privatnih vrtića”, predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić

Prema Šapićevim rečima, Grad će nastojati da otvara što veći broj novih vrtića, a očekuje se da će se novim merama podstaći otvaranje privatnih vrtića. One će im sigurno doneti stabilnost u funkcionisanju i kalkulaciju troškova, budući da statistika pokazuje da više od 65 posto dece mesečno ne ide u vrtić u kontinuitetu, te troškovi hrane recimo, mogu da budu manji. Tako privatni vrtići postaju deo širokog gradskog sistema, a u cilju podrške onima koji se bave izuzetno odgovornim poslom, te u skladu sa socijalnim sistemom kakav stanovnici u Beogradu zaslužuju. Šapić je naglasio da su počeli časovi besplatnog engleskog jezika za sve predškolce, uključujući, i sve privatne vrtiće.

Grad Beograd je kroz kapitalan budžet obezbedio sredstva za rekonstrukciju vrtića u Umčarima. Objekat za mališane u ovom delu opštine Grocka biće opremljen sredstvima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Ovo je samo jedna u nizu predškolskih ustanova koja je renovirana, modernizovana ili čija je izgradnja započeta poslednjih godina u okviru poduhvata brige o porodici i najmlađima.

Umčari, vrtić Glavna i jedina slika.jpg
beoinfo.rs

Tim povodom Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je sredinom novembra radove na rekonstrukciji vrtića u Umčarima čiji je završetak najavljen za sredinu decembra. Inače, zanimljivo je da sam objekat ima posebnu simboliku - nekada je bio škola, ali se poslednjih gotovo pedeset godina nije koristio.

On se nalazi u blizini crkve, a okolni ambijent je veoma lep. Planirano je da će budući vrtić površine skoro 500 metara kvadratnih moći da primi oko stotinu dece raspoređenih u četiri grupe. Šapić je rekao da kada se sredi ovaj prostor biće pre svega svrsishodan, ali i biser ovog dela opštine Grocka. Obećao je i da će po završetku rekonstrukcije i opremanja obdaništa ponovo posetiti Umčare.

„Prostor oko vrtića je mnogo lep, nalazi se u blizini crkve, a kada se sredi biće pre svega svrsishodan, ali i biser ovog dela opštine. U taj vrtić će ići oko stotinu mališana u četiri grupe, a prostor će imati bezmalo 500 metara kvadratnih” , izjavio je Aleksandar Šapić prilikom posete opštini Grocka

Grad Beograd je izdvojio mnogo novca za poboljšanje uslova i kvaliteta života posebno za stanovnike svih prigradskih opština, a naročito za Grocku. Predsednik Privremenog organa Grada Beograda je prilikom posete naveo da je počelo i proširivanje vrlo važnog Smederevskog puta (koji gotovo čitavu opštinu povezuje sa gradom), da je asfaltiran i veliki broj ulica, da će biti napravljeni sportska hala i bazen, kao i da je planirano i proširenje Bulevara kralja Aleksandra od Ustaničke ulice ka Malom Mokrom Lugu.

Šapić je i dodao da je neophodno da se žiteljima u udaljenijim delovima grada stvore uslovi koje imaju stanovnici centralnih gradskih opština, kao i da uvek ima još toga što bi trebalo da se uradi i da nikada neće biti sve sređeno, jer i u najuređenijim zemljama sveta uvek ima onoga što još može da se poboljša.

Podsetio je i da je Grad Beograd za dobrobit dece iz budžeta izdvaja čak šezdeset miliona evra godišnje. Da se trenutno gradi devet obdaništa za najmlađe i renovira dvanaest škola.

Osim radova na predškolskoj ustanovi u Borči, daleko su odmakli i radovi u naselju Braće Jerković. Mesna zajednica u naselju Zuce preuređuje obdaniše sa sto mesta. Javne nabavke su raspisane za objekat u Stepojevcu i za vrtić u Bloku 62. Od gradskih sredstava se privodi kraju ustanova ѕa mališane u Bariču, u opštini Obrenovac. A u Ovči se očekuje izgradnja centralne kuhinje i objekta sa 140 mesta. Završava se i projekat za obdanište na Sunčanom bregu u Rakovici.

Šapić je dodao da se trudio da se za poslednjih godinu dana ne pojavljuje nigde gde objektivno ne postoje započeti radovi i oni koji su u toku ili koji su završeni, da je važno da ima iskoraka.

Očekuje se da će na leto na opštini Palilula biti završena izgradnja reprezentativnog dečijeg vrtića u Borči. Ovaj novitet će biti od velikog značaja za žitelje ovog dela grada i zbog toga što se u neposrednoj blizini nalazi novoizgrađeni Dom zdravlja.

dc537dc31b27f12fda7ac90388f02d70_6033892478.jpg
beoinfo.rs

Tu je planirano i uređenje parking-prostora, čime će ova urbanistička zona biti zaokružena. Objekat obdaništa će biti u skladu sa svim modernim standardima, prostiraće se na oko 7 hiljada metara kvadratnih i moćiće da primi oko 270 mališana, raspoređenih u 13 grupa. Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, koji je sredinom novembra 2023. kao gradonačelnik obišao radove na izgradnji ovog vrtića, podsetio je i na nedavno donete odluke da u državnim vrtićima boravak bude potpuno besplatan, kao i da se povećaju subvencije za boravak svakog deteta u privatnim vrtićima na 33 hiljade dinara.

Tim se novac direktno uplaćuje predškolskim ustanovama (a ne na račune roditelja) te privatni vrtići pritom dobijaju pun iznos bez obzira na to da li dete tokom meseca izostaje, što im znatno olakšava funkcionisanje, obezbećuje stabilno finansiranje i istovremeno postaje podstrek za otvaranje novih objekata.

Svakako će i roditeljima biti znatno lakše, jer će im, ukoliko ne moraju ništa da plaćaju biti svejedno da li su dete upisali u privatni ili državni vrtić. Šapić je izjavio da procenjuje da će se najveći broj privatnih vrtića uklopiti u iznos koji Grad Beograd subvencioniše.

Ovo je još jedna u nizu ključnih mera koje za cilj imaju da omoguće svoj deci da idu u vrtić. Osim ovog Grad Beograd trenutno gradi ili je raspisao javnu nabavku za još osam objekata. Daleko je odmakla izgradnja u naselju Braće Jerković, a do kraja godine očekuje se završetak adaptacije stare škole i vrtića u Umčarima.

Javne nabavke su raspisane za objekat u Stepojevcu i u Bloku 62, a projektovanje je u toku za obdanište u Sunčanom bregu i u Rakovici. Preuređuje se vrtić sa kapacitetom od sto mesta u naselju Zuce. Opština Obrenovac završava vrtić u Bariču, dok će u Ovči biti izgrađena centralna kuhinja i objekat sa 140 mesta.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je istakao da će vrtić u Borči biti jedan od najvećih u gradu i ako sve bude išlo po planu, trebalo bi da bude izgrađen do Vidovdana i dodao da veruje da će biti od značaja Beograđanima koji žive u ovom delu grada.

Očekuje se nastavak gradnje i proširenje kapaciteta i ove godine. Šapić veruje da će donete mere znatno doprineti boljitku u ovoj oblasti, kao i to što Grad Beograd na godišnjem nivou izdvaja oko šezdeset miliona evra. Iako je prema njegovim rečima budžet Grada objektivno manji, ispoštovan je jedan od prioriteta, pa je odlukama koje su donete obezbeđeno dovoljno sredstava za vođenje odgovorne socijalne politike. Svi ovi poduhvati imaju za cilj da pokažu brigu o porodici, pa će se i dalje nastaviti napori za pomoć sugrađanima.

Za to je nepohodno da sve strane budu na dobitku - osim završetka novih predškolskih ustanova, nastaviće se sa donošenjem mere koje će onima koji se ovim poslom bave privatno omogućiti da normalno zarađuju od toga, a Beograđanima da imaju priliku da upišu svoj podmladak u vrtić i da ne plaćaju ništa.

Podeli vest