21cd7fb5336dc40bce29b3be59817b19_4123544284.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

OBELEŽENO 25 GODINA OD POČETKA NATO AGRESIJE NA SAVEZNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU: Nikodijević položio venac na spomen-obeležje na Straževici

02.04.2024.

OBELEŽENO 25 GODINA OD POČETKA NATO AGRESIJE NA SAVEZNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU: Nikodijević položio venac na spomen-obeležje na Straževici
Veličina Slova

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomen-obeležje „Glasnik sa Straževice” povodom obeležavanje 25. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Nikodijević je tom prilikom istakao da se danas, 25 godina nakon početka zločinačke NATO agresije, sećamo svih nevinih žrtava koje su živote izgubili u toj agresiji.

– Danas na Straževici, kao i svake godine do sada, odajemo počast svima koji su te 1999. godine položili živote u odbrani svoje zemlje. Počast odajemo baš na mestu gde je u Beogradu pala prva bomba. SR Jugoslavija je bila jedina evropska zemlja na zalasku 20. veka koja je bombardovana nakon Drugog svetskog rata. Naš narod je u duhu naše slobodarske tradicije ponovo platio cenu nepristajanja na ultimatume – rekao je Nikola Nikodijević.

On je podsetio da je patriotizam načelo naše slobodarske tradicije, a Straževica je svakako jedan od simbola našeg patriotizma.

– Ovo mesto je zbog svoje vojno-strateške važnosti bilo najčešća meta vazdušnih napada. Na ovom mestu su zastavnici prve klase Vlastimir Lazarević i Vladimir Vujović pod naletom bombi nesebično dali živote za odbranu svog grada i zemlje. Ušli su u istoriju zajedno sa mnogima koji su tih dana bili na patriotskoj dužnosti – istakao je Nikodijević.

Svaka ozbiljna država i društvo čuvaju prošlost od zaborava i u tome vide preduslov bolje budućnosti, poruka je Nikole Nikodijevića.

On je istakao da vreme iza nas nije izbledelo, a kamoli izbrisalo sećanje na nedužne civile, razorenu infrastrukturu i sve ono sa čime smo se kao narod suočavali 78 dana.

Vence su položili u ime Vlade Srbije ministar bez portfelja Đorđe Milićević, predstavnici Vojske Srbije, Opštine Rakovica, udruženja boraca, porodica poginulih, boračkih organizacija, osnovnih i srednjih škola i političkih stranaka.

Podeli vest