shutterstock_292597868.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

BORBA ZA POVEĆANJE ŠUMSKOG FONDA I ZAŠTITE BIODIVERZITETA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: Svetski dan šuma 21. mart

20.03.2024.

BORBA ZA POVEĆANJE ŠUMSKOG FONDA I ZAŠTITE BIODIVERZITETA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: Svetski dan šuma 21. mart
Veličina Slova

Sekretarijat za zaštitu životne sredine 21.marta obeležava Svetski dan šuma te se ovim putem obraća javnosti u cilju zaštite šumskih ekosistema i biodiverzite na teritoriji grada Beograda. saopšteno je iz ovog Sekretarijata.

Zaštita prirode i zaštita šumskih ekosistema je jedan od prioriteta Sekretarijata. Povećanje površina pod zaštitom Sekretarijat sprovodi izradom valorizacije novih prirodnih vrednosti a u prethodnom periodu izrađene su za područja, Gročanske ade, Stepin lug, Šuplja Stena i Bela Reka.
Borba za povećanje šumskog fonda i zaštite biodiverziteta na teritoriji grada Beograda je glavni cilj Sekretarijata i u vezi sa tim danas imamo 42 zaštićenih prirodnih dobara koja se kontinuirano prate i čuvaju.
Povećali smo pošumljenost grada za 10 hektara u 2023. godini, a od usvajanja Strategije pošumljavanja iz 2011. godine to povećanje iznosi preko 1000 ha.
Izrađen je GIS sistem za kvalitet stabala na Gradskoj opštini Savski Venac i na teritoriji novozaštićenog područja „Ade Ciganlije“ koji predstavlja pomak i inovativni u načinu očuvanju šumskog fonda na teritoriji grada.
Programa razvoja urbanih šuma grada Beograda koji je trenutno aktivan ima za cilj je da razvije participativni pristup u gazdovanju ovim šumama i da se unaprede planovi gazdovanja ovim šumama u smislu unapređenja društvenih i ekoloških funkcija sa akcentom na obezbeđivanje uslova za zdravu životnu sredinu i rekreaciju stanovnika Beograda.
Živeti u skladu sa prirodom i očuvanje prirodnih resursa je potreba svih nas, a sve u cilju boljeg zdravlja svih naših sugrađana.

Podeli vest