shutterstock_2149985833.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

KOMPLEKSNE MERE SUZBIJANJA INSEKATA NA SVIM VODENIM POVRŠINAMA KOJE OBUHVATAJU PRIOBALJE GRADA: „Čistoća” otpočela tretmane suzbijanja larvi komaraca

02.04.2024.

KOMPLEKSNE MERE SUZBIJANJA INSEKATA NA SVIM VODENIM POVRŠINAMA KOJE OBUHVATAJU PRIOBALJE GRADA: „Čistoća” otpočela tretmane suzbijanja larvi komaraca
Veličina Slova

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” otpočele su tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji grada Beograda, saopštilo je ovo komunalno preduzeće.

Larvicidni tretman se izvodi na svim stalnim i privremenim vodenim površinama na kojima je prethodno sproveden monitoring, a koje predstavljaju pogodno stanište za razvoj larvi komaraca. Najveći procenat takvih lokaliteta se nalazi na opštinama Palilula, Zemun, Novi Beograd, Surčin, Čukarica, te će tokom sezone najveći broj tretmana biti izvršen upravo u ovim gradskim opštinama.

Ova vrsta tretmana podrazumeva sprovođenje kompleksnih mera suzbijanja larvi komaraca na svim vodenim površinama koje obuhvataju priobalje Save, Dunava, Topčiderske reke, Kolubare, potom melioracione kanale, bare, jezera, a u cilju smanjenja broja komaraca u gradskoj sredini.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine „Čistoće” poseduje amfibijska vozila koja sprovođenje tretmana larvi komaraca čine još bržim i efikasnijim. Larvicidni tretman u cilju smanjenja brojnosti komaraca sprovodi se obično od sredine marta, i to ručno, aplikacijom sredstva na vodene površine, a operativne ekipe Sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine „Gradske čistoće” do lokacija stižu pomoću 40 terenskih vozila, čamcima, kao i pomenutim novim amfibijskim vozilima.

Pored larvicidnog tretmana, zahvaljujući amfibijama počinje da se radi i monitoring larvi na donedavno nedostupnim lokacijama.

Preparati koje ekipe JKP-a „Gradska čistoća” koriste za tretmane suzbijanja komaraca registrovani su od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah, navodi se u saopštenju.

Podeli vest