89f542ff6334cc43f1bc68d8a2f73b59_1215756404.jpg
beograd,.rs

beograd,.rs

Gradske aktuelnosti

IZVEDENI NEOPHODNI RADOVI NA SPOMENIKU I MODIFIKACIJA POSTOJEĆEG POSTAMENTA: Vraćen spomenik „Putujući glumac”

02.04.2024.

IZVEDENI NEOPHODNI RADOVI NA SPOMENIKU I MODIFIKACIJA POSTOJEĆEG POSTAMENTA: Vraćen spomenik „Putujući glumac”
Veličina Slova

Stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture izvršila je uvid u stanje spomenika „Putujući glumac” tokom izvođenja zemljanih radova na rekonstrukciji ulica Skadarske i Gospodar Jevremove, i tom prilikom izradila plan o konzervatorsko-restauratorskim tretmanima koje je bilo potrebno izvesti.

Kako je saopšteno iz Zavoda, spomenik je ove godine vraćen na svoju poziciju, nakon što su izvedeni svi neophodni radovi na spomeniku i modifikaciji postojećeg postamenta, kako bi se na što bolji način obezbedila njegova stabilnost i sigurnost.

Javni spomenik „Putujući glumac” se nalazi u okviru kulturnog dobra „Skadarlija”, koje je utvrđeno za prostornu kulturno-istorijsku celinu rešenjem Zavoda 1967. godine. Autor drvenog spomenika je vajar Jovo Petonijević, a na uglu Skadarske i Gospodar Jevremove ulice podignut je 1989. godine u čast istaknutog pisca, pozorišnog stvaraoca i učitelja stranih jezika Joakima Vujića.

Radove na konzervaciji i restauraciji javnog spomenika „Putujući glumac” ispratio je i podržao autor Jovo Petonijević, kojem na saradnji zahvaljuje Zavod za zaštitu spomenika, zatim Javnom preduzeću „Putevi Beograda”, koje je obezbedilo sredstva za konzervatorsko-restauratorske radove na spomeniku, te Opštini Stari grad.

Podeli vest