82e9795a97acf05e5023cffb1f435563_4744175874.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

OPLEMENJIVANJEM ULICA ZELENILOM POSTAVLJAMO OSNOVU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA: Višestruko uvećan broj zasađenih stabala u gradu

03.04.2024.

OPLEMENJIVANJEM ULICA ZELENILOM POSTAVLJAMO OSNOVU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA: Višestruko uvećan broj zasađenih stabala u gradu
Veličina Slova

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” je prethodnih godina zasadilo više od 5.000 stabala širom prestonice.

Ove godine je taj broj višestruko uvećan, pa je grad bogatiji za 17.1

  14 stabala, čime je postignut rekord sa najvećim brojem sadnica posađenih u toku jedne sadne sezone, saopšteno je iz ovog komunalnog preduzeća.

Pored sadnje koju preduzeće realizuje u skladu sa redovnim programom održavanja javnih zelenih površina, i društveno odgovorne kompanije i ambasade su se uključile u akciju ozelenjavanja Beograda doniranjem sadnica. Raduje činjenica da se privatne kompanije sve češće odlučuju da svoj važni datum ili jubilej obeleže jednom ovakvom aktivnošću. Tako je u sezoni sadnje jesen–zima 2023/2024. posađeno 1.433 stabala u gradu zahvaljujući različitim vrstama donatorskih sadnji.

JKP „Zelenilo – Beograd” zahvaljuje svim donatorima na tome što su prepoznali značaj očuvanja i unapređenja životne sredine, ali i što su uočili predan rad i trud zaposlenih kolega na terenu kojima je deo radnih aktivnosti na uređenju našeg grada vezan za stručnu sadnju stabala i brigu o njima nakon sadnje, pa je i to bio jedan razlog da ovo preduzeće izaberu za partnera u ovoj aktivnosti.

Urbano zelenilo, pre svega drveće, svakako jeste jedan od ključnih faktora funkcionisanja čoveka u gradu. Oplemenjivanjem ulica zelenilom postavlja se osnova za zaštitu životne sredine grada. Osim ove osnovne i najvažnije ekološke uloge, stabla u urbanim sredinama imaju i higijensku, estetsku i psihološku funkciju. Imajući to u vidu, briga o stablima Beograda, kao i povećanje zelenog fonda grada imaju posebnu važnost kada je planiranje aktivnosti ovog preduzeća u pitanju, na čemu se posebno insistira.

JKP „Zelenilo – Beograd” nastavlja sa kontinuiranom brigom o zelenim površinama u gradu, a stalnim usavršavanjem tehnika održavanja i nege stabala vodi računa da Beograd svake godine bude lepši, zeleniji i zdraviji grad za sve sugrađane.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest