f21659a091f60a59b03fb79ac42ef226_3796284455 (1).jpg
BEOGRAD.RS

BEOGRAD.RS

Gradske aktuelnosti

ČUVAMO SEĆANJE NA STRADALE U BOMBARDOVANJU 1999: Nikodijević odao počast radniku „Beogradskih elektrana” koji je poginuo u NATO agresiji

04.04.2024.

ČUVAMO SEĆANJE NA STRADALE U BOMBARDOVANJU 1999: Nikodijević odao počast radniku „Beogradskih elektrana” koji je poginuo u NATO agresiji
Veličina Slova

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomen-obeležje Slobodanu Trišiću, radniku Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane”, koji je poginuo na svom radnom mestu za vreme NATO agresije na našu zemlju.

Nikodijević je tom prilikom poručio da smo kao odgovorni ljudi dužni da se sećamo NATO agresije, da očuvamo sećanje na stradale u bombardovanju i da buduće generacije učimo o tome šta se desilo te 1999. godine.

– Prošlo je već četvrt veka od zločinačke agresije na našu zemlju, kada je više od 1.500 nevinih žrtava stradalo u bombardovanju. Bombardovani su vojni i civilni objekti, a mimo svake logike i zdravog razuma ovo postrojenje „Beogradskih elektrana” proglasili su za legitimni cilj agresije. U želji da što veći broj naših sugrađana ostave bez grejanja, u tom bezumnom činu nisu vodili računa o civilnim žrtvama. Na ovom mestu stradao je naš kolega i sugrađanin Slobodan Trišić. Danas se sećamo žrtve koju je on podneo, samo zato što je radio svoj posao – rekao je Nikola Nikodijević.

On je podsetio da je bombardovanje trajalo 78 dana i da je stradao veliki broj civila.

– Kao odgovorna generacija moramo da čuvamo sećanje na sve ljude koji su svojim životima branili našu zemlju i podarili nam slobodu. Verujem da će i generacije koje dolaze posle nas imati tu kulturu sećanja i učiti o tom bezumnom činu koji nam se desio 1999. godine. Kao pravoslavni hrišćani znamo da praštamo, ali ono što nam se desilo ne smemo nikako da zaboravimo kako nam se isto ne bi ponovilo. Naš posao je da u ovim turbulentnim međunarodnim okolnostima obezbedimo mir našim građanima kako nikada više ne bismo morali da svojim životima branimo našu slobodu i domovinu – zaključio je Nikodijević.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest