shutterstock_667576783.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

POSTOJANJE PRAVA NA ZDRAVLJE ZA SVAKOG POJEDINCA TEMA JE OVE GODINE: Približava se Svetski dan zdravlja

03.04.2024.

POSTOJANJE PRAVA NA ZDRAVLJE ZA SVAKOG POJEDINCA TEMA JE OVE GODINE: Približava se Svetski dan zdravlja
Veličina Slova

U susret 7. aprilu, Svetskom danu zdravlja, pruža nam se prilika da se iznova svi zajedno podsetimo da zdravlje nije samo odsustvo bolesti i nesposobnosti, već stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja i da nije obaveza i odgovornost samo zdravstvene službe, već svakog pojedinca i društva u celini, saopšteno je iz Sekretarijata za zd

Upravo ovogodišnja tema „Moje zdravlje, moje pravo” stavlja u fokus važnost postojanja prava na zdravlje za svakog pojedinca i jednak pristup javnim zdravstvenim uslugama, ali istovremeno naglašava i odgovornost svakog pojedinca, pa i lokalne zajednice za zdravlje svojih sugrađana.

Zato je i imperativ aktivnog učešća svih kapaciteta Grada izgradnja zdravih zajednica u kojima preovlađuju zdravi stilovi života, sa prilikama za rekreaciju, snažnu društvenu podršku, ekonomski i ekološki napredak i u kojima ćemo imati istinski zdrave, srećne i zadovoljne ljude.

Na inicijativu Saveta za zdravlje Grada Beograda i uz podršku Sekretarijata za zdravstvo, Crveni krst Beograd, u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd, organizuje seriju aktivnosti koja ima za cilj promociju zdravih stilova života i podizanje svesti o važnosti odgovornog ponašanja za zdravlje.

U petak, 5. aprila, od 13 do 15 časova biće postavljene u Knez Mihajlovoj ulici (kod Beoizloga) dve brendirane tende i dva štanda uz prisustvo volontera Crvenog krsta i predstavnika Gradskog zavoda za javno zdravlje, spremnih da upoznaju sugrađane sa važnim informacijama o zdravlju.

Naime, oni će biti tu da pruže informacije o značaju redovnih medicinskih pregleda, zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i drugih aspekata zdravog načina života. Takođe, sugrađani koji toga dana posete štandove biće u prilici da nauče neke od osnovnih tehnika za pružanje prve pomoći, zatim da izmere pritisak i šećer u krvi, što je od izuzetne važnosti za preventivu i rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema.

Iz ovog gradskog sekretarijata pozivaju građane da se priključe ovoj javnoj zdravstvenoj akciji, da porazgovaraju sa izlagačima na njihovim štandovima, posavetuju se o održavanju dobre forme, zdravstvenog stanja i lepote, te da konačno preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest