shutterstock_388657213.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

VRTIĆI SU BESPLATNI ZA SVE 100 ODSTO, DANAS POČINJE UPIS: Elektronsko prijavljivanje roditeljima štedi vreme i olakšava proceduru

08.04.2024.

VRTIĆI SU BESPLATNI ZA SVE 100 ODSTO, DANAS POČINJE UPIS: Elektronsko prijavljivanje roditeljima štedi vreme i olakšava proceduru
Veličina Slova

Konkurs za upis dece u predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Beograd počinje 8. aprila i trajaće do 17. maja 2024. godine. Roditelji će moći da prijave svoju decu na konkurs isključivo putem portala eUprave.

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić najavila je prošle nedelje da će roditelji imati dovoljno vremena da blagovremeno prijave mališane za vrtić, a zahtevi za upis će se, kao i prethodnih nekoliko godina, podnositi elektronski, putem usluge „eVrtić” na portalu eUprave.

- Ovo je najjednostavniji način i sva potrebna dokumentacija pribavlja se po službenoj dužnosti, tako da nema potrebe da roditelji odlaze u ustanove - rekla je Čamagićeva.
Ona je precizirala da će preliminarne liste upisane dece biti objavljene 10. juna, posle čega će uslediti rok za žalbe, koji će trajati do 19. juna. Prema dinamici konkursa predviđeno je da upisne komisije razmatraju žalbe roditelja od 20. do 28. juna, dok će konačne liste upisane dece biti objavljene početkom jula.

Detaljan postupak i uputstvo za elektronsko prijavljivanje na konkurs nalazi se na sajtu portala eUprava (https://euprava.gov.rs/media/Uputstva/Uputstvo_za_roditelje_eVrtic.pdf), a neophodan uslov je da korisnici imaju kreiran sopstveni nalog.

Grad Beograd na čelu sa predsednikom Privremenog organa Grada Beograda Aleksandrom Šapićem kontinuirano vodi politiku brige o ljudima u čijem centru su najmlađi sugrađani.

Obezbeđen je novac za plaćanje vrtića za svu decu tako da je ovaj trošak stoprocentno subvencionisan, bilo da je reč o državnim vrtićima koji su od 2023. u potpunosti besplatni ili privatnim ustanovama. Aleksandar Šapić je tokom gradonačelničkog mandata angažman usmerio ka otvaranju većeg broja vrtića, izgradnjom novih državnih vrtića ali i sprovođenju novih mera koje podstiču otvaranje privatnih vrtića među kojima je podizanje iznosa koji roditelji dece koja borave u privatnim vrtićima na 33.000 dinara bez umanjivanja za dane kada deca ne idu u vrtić.

Staranje o najmlađima je prva među jednakim brigama koje je Grad Beograd stavio na listu prioriteta naglasio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, što se odnosi na sve gradske opšitine, bez obzira na to da li je reč o teritorijalno centralnim ili perifernim. U novije vreme izgrađeno je nekoliko predškolskih ustanova poput vrtića u ulici Pavla Vujisića u naselju Altina 2 u Zemunu, u ulici Nova 3 u naselju Braće Jerković na Voždovcu, zatim izvršena je rekonstrukcija vrtića u Umčarima na teritoriji opštine Grocka, dok se tokom leta očekuje završetak radova na opštini Palilula kada će biti okončana izgradnja reprezentativnog dečijeg vrtića u Borči.

Aleksandra Čamagić istakla je prošle nedelje da se povećanje kapaciteta očekuje u toku leta nakon što analize dolaznosti pokažu gde je moguće odobriti više slobodnih mesta, odnosno koliko budućih školaraca napušta vrtiće.
- Ono što je bitno, a što se često smetne s uma jeste to da je za vrtiće moguće konkurisati tokom cele godine, ne samo za vreme konkursa. Konkurs je roditeljima bitan jedino zbog činjenice da su tada najpreciznije informacije o slobodnim mestima, s obzirom na to da je članom 28. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju regulisano da radna godina počinje 1. septembra - zaključila je sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest