IMG-20231210-WA0019.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

NAPRAVILI SMO PROSTOR DOSTOJAN VAŽNOSTI KOJU OVO MESTO IMA: Aleksandar Šapić o ispravljenoj istorijskoj nepravdi prema herojima grada

09.04.2024.

NAPRAVILI SMO PROSTOR DOSTOJAN VAŽNOSTI KOJU OVO MESTO IMA: Aleksandar Šapić o ispravljenoj istorijskoj nepravdi prema herojima grada
Veličina Slova

Tokom prošle godine uređen je spomen-park koji se nalazi kod Spomenika braniocima Beograda 1915. godine na Dunavskom keju čime je ispravljena istorijska nepravda prema herojima koji su dali živote za grad, a ambijentalna celina adekvatno usaglašena sa okolinom.

Tom prilikom uklonjena su tri terena u okviru Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović" kako bi se sprovelo originalno idejno rešenje koje do tada nikada nije izvedeno, u kojem centralno mesto ima spomenik podignut 1988. godine, rad slavnog vajara Nikole Kolje Milunovića. Grad Beograd i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić dali su na ovaj način nepravedno zapostavljen kulturni i istorijski značaj spomeničkom kompleksu i celoj ambijentalnoj celini.

– Ovo je važan dan jer se nalazimo ispred jednog od naših najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika koji je u kategoriji onih od izuzetnog značaja te zato i pripada republičkom, a ne gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Mislim da je ovo mesto gde bi svake godine svi najviši državni organi trebalo da odaju poštu palim borcima, ljudima koji su tada praktično bili osuđeni na smrt i pre početka odbrane Beograda jer su znali šta ih čeka, a nisu odstupili do poslednjeg - rekao je Šapić prilikom obilaska spomen-parka.

„Da nije bilo njih teško da bi dalji tok rata bio kakav je bio, a kažu da moderna istorija ne pamti takvu odluku i potez jedne države."

predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić

Radovi na uređenju kompleksa trajali su dva i po meseca, a s obzorom na to da prvobitno idejno rešenje nikada nije izvedeno, ovi radovi su imali svrhu ispravljanja istorijske nepravde i materijalizacije izvornog projekta. Uklonjeni si teniski tereni i napravljen je prostor odgovarajuć istorijskom značaju spomenika, u čast velikim herojima koji su branili naš grad 1915. godine.

Pored ovoga posađeno je i 120 potpuno novih sadnica drveća, koje ovu celinu na moderan i zdrav način oplemenjuju. Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je da se nada da će svi oni koji se ovde šetaju i prolaze moći da stanu na minut i odaju poštu ljudima koji su to zaslužili, našim sunarodnicima, našim slavnim precima.

– Jer da nije bilo njih teško da bi dalji tok rata bio kakav je bio, a kažu da moderna istorija ne pamti takvu odluku i potez jedne države da sa tolikim brojem ljudi krene u povlačenje i da se onda u tako kratkom periodu vrati i bude jedan od ključnih činilaca u pobedi u Prvom svetskom ratu. Osećam izuzetno zadovoljstvo i zahvalnost ljudima koji su doprineli da ovaj spomen-park danas ovako izgleda - rekao je Šapić.

Oko samog spomenika postavljen je originalan kamen čime su levo i desno od sopmenika izvedene staze prema prvobitnom idejnom rešenju. Današnji izgled spomen-parka na popularnom „25. maju” usaglašen je ambijentalno sa gradskom celinom koja je jedno od omiljenih stecišta Beograđana.

- Tačno da ništa nisam uradio za ovaj grad za godinu i po dana činjenica da ovaj park danas ovako izgleda i ima ovakav prostor, da ga vraćamo u originalno idejno rešenje koje nažalost nikada do kraja nije sprovedeno, mene čini srećnim i zadovoljnim – rekao je po završteku radova Šapić.

Video-materijal možete preuzeti ovde.

Izvor: Beoinfo

6846

Podeli vest
promo_banner_360@2x.jpg
Pridružite nam se!
"BEOGRADSKI DANI PORODICE 2024" OD 13. APRILA DO 15. JUNA: KULTURA, SPORT, UMETNOST, ISTORIJA I TRADICIJA
Pročitajte još