shutterstock_719481385 (1).jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

BEOGRAD TRADICIONALNO OBELEŽAVA SVOJE DANE OD 15. DO 19. APRILA: „Dani Beograda” slave bogato nasleđe i dva veoma značajna datuma za naš grad

10.04.2024.

BEOGRAD TRADICIONALNO OBELEŽAVA SVOJE DANE OD 15. DO 19. APRILA: „Dani Beograda” slave bogato nasleđe i dva veoma značajna datuma za naš grad
Veličina Slova

Tačno pre 1.146 godina, 16. aprila 878. godine, prvi put je u pisanim dokumentima pomenuto ime Beograd, a pre 157 godina, 19. aprila 1867. godine, izvršena je simbolična predaja ključeva turskih vlasti knezu Mihailu i Beograd od tada ponovo postaje srpski grad.

U spomen na ova dva izuzetno važna datuma za istoriju Beograda, od 2003. godine Grad Beograd svake godine u aprilu organizuje kulturno-umetničku manifestaciju „Dani Beograda”.

„Dani Beograda 2024” održaće se od 16. do 19. aprila, a obeležiće ih niz događaja koji će podsetiti na bogatu istoriju našeg grada i njegovo veliko kulturno nasleđe.

Jedan od najznačajnijih programskih segmenata, koji se tradicionalno realizuje u okviru programa manifestacije, jeste svečana dodela Nagrada grada Beograda u Skupštini grada. Sednica Privremenog organa Grada Beograda održaće se 15. aprila, na kojoj će članovi komisija za dodelu nagrada saopštiti svoje odluke o nagrađenima za 2023. godinu. Svečanost dodele nagrada biće održana 19. aprila od 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada. Dobitnici Nagrade grada Beograda, koja od pre dve godine nosi naziv „Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević”, zaslužni su pojedinci koji su svojim radom u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u Beogradu. Ovom prilikom biće uručene i Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih i Nagrada „Svetislav Stojanović”. Nagrade će uručivati Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa, i Nikola Nikodijević, član Privremenog organa.

Drugi po značaju bitni program manifestacije odigraće se 16. aprila u 10 časova kod spomen-obeležja na Kalemegdanu, gde je knez Mihailo Obrenović preuzeo ključeve grada od Ali Riza-paše. Tom prilikom biće upriličeno polaganje cveća uz prikladni muzičko-dramski program inspirisan događajem iz 1876. godine. Pre ovog čina biće organizovana Svečana povorka Knez Mihailovom ulicom do spomen-obeležja, u kojoj će se nalaziti zvaničnici Grada Beograda, Muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojne akademije, Konjička brigada Policijske uprave Beograda i građani. U sklopu ovog događaja, pripadnici Vojske Srbije izvršiće počasnu paljbu.

Istog dana, 16. aprila, predviđeno je i otvaranje izložbe fotografija na otvorenom. Ovaj programski format već je postao neizostavan za „Dane Beograda”, a ovogodišnja izložba biće posvećena Terazijama, jednom od najznačajnijih centara Beograda. Izložba nosi naziv „Terazije, osvrt i sećanje – beogradsko nasleđe: fotografije i razglednice” iz kolekcije Miloša Jurišića. Izložbeni panoi biće postavljeni kod Terazijske česme, a otvaranje izložbe planirano je u 14 časova. Na 21 panou, na starim razglednicama i fotografijama biće prikazan istorijski razvoj danas najznačajnijeg urbanog prostora Beograda – Terazija, od 1890. godine do sredine 20. veka. Organizator izložbe je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a izložbu će otvoriti Nataša Mihailović Vacić, predsednica Odbora manifestacije „Dani Beograda 2024”.

Takođe, ustaljen program za „Dane Beograda” su i takozvane „Šetnje kroz istoriju i spomenike kulture Beograda”, čiji je cilj upoznavanje sa zanimljivostima iz istorije Beograda. Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, koji je i organizator programa, odabrali su da predstave tri gradske lokacije: Centralnu kulu Starog sajmišta (termin: 17. april od 17 časova, vodič Aleksandra Šević), Zindan kapiju na Kalemegdanu (termin 18. april od 17 časova, vodič dr Marija Pavlović) i Terazije kao jedan od najznačajnijih centara grada (termin 19. april od 17 časova, vodiči Bojana Ibrajter Gazibaba i Ivana Vesković). Prijava za šetnje vršiće se putem sajta „Dana Beograda”.

Zapažen doprinos daće i ustanove kulture Grada Beograda. U okviru programa „Otvorena vrata ustanova kulture Beograda” učestvovaće gradska pozorišta koja će Beograđanima deliti besplatne karte za svoje predstave u drugoj polovini aprila. Gradske galerije će otvoriti svoje izložbene prostore, kao i kulturni centri i biblioteke, a naučni instituti će organizovati besplatne radionice, tribinske programe, izložbe i drugo. Prijava za besplatne karte i druge programe vršiće se putem sajta „Dana Beograda”.

Moto ovogodišnje manifestacije je „Beogradu, s ljubavlju”, a izvršni producent manifestacije je i ove godine Omladinsko pozorište „Dadov”.

Na zvaničnom sajtu www.danibeograda.rs zainteresovani mogu da dobiju precizne i pravovremene informacije o svim važnim događajima u vezi sa ovom manifestacijom. Takođe, sajt će biti mesto gde će se naši sugrađani na brz i jednostavan način prijavljivati za besplatne programe.

Izvor: Beoinfo

de689e4a2e7373eb49ddbba60b25251b_8987078487.jpg
beograd.rs

Podeli vest