DOM ZDRAVLJA ZEMUN.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

VAKCINOM PROTIV KARCINOMA: „Nedelja otvorenih vrata” u Domu zdravlja „Zemun” posvećena vakcini gardasil 9

12.04.2024.

VAKCINOM PROTIV KARCINOMA: „Nedelja otvorenih vrata” u Domu zdravlja „Zemun” posvećena vakcini gardasil 9
Veličina Slova

Pod sloganom „Iskoristi priliku – ne propusti HPV vakcinu” u Savetovalištu za školsku decu Doma zdravlja „Zemun” od 15. do 19. aprila, od 8 do 18 časova, održaće se „Nedelja otvorenih vrata”, posvećena promociji vakcine gardasil 9, saopštavaju iz Opštine Zemun.

Vakcina je namenjena sprečavanju nastanka infekcije izazvane HPV virusom koja dovodi do karcinoma grlića materice kod žena, a kod oba pola do pojave kondiloma, karcinoma spoljnih polnih organa, anusa i ždrela.

Ova vakcina je besplatna za decu oba pola, od devet do 19 godina, a „Nedelja otvorenih vrata” je posebno namenjena učenicima 2006. godišta, kako bi iskoristili poslednju priliku da se vakcinišu o trošku države.

Roditelji dece uzrasta do 15 godina, koji žele da vakcinišu dete HPV vakcinom, mogu se obratiti izabranom pedijatru deteta u domu zdravlja, u kom su dostupne HPV vakcine. Deca sa navršenih 16 godina života i starija mogu i sama da se jave svom izabranom lekaru u domu zdravlja.

HPV vakcina je efikasna i bezbedna, a prvi put je data 2006. godine. Od tada do danas sprovedeno je više od sto studija koje su potvrdile njenu bezbednost i efikasnost. Do sada je širom sveta dato više od 500 miliona doza vakcina. Pokazalo se da je organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite stanovništva od HPV infekcije, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest