edd5cd6e95ccf4fbae91120ac3bd92f7_4128890899
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

OBNOVOM „KRALJEVE ČESME” VRAĆENO DOSTOJANSTVO ŽRTVAMA KOMUNISTIČKOG TERORA: Spomenik restauriran na inicijativu Aleksandra Šapića

22.04.2024.

OBNOVOM „KRALJEVE ČESME” VRAĆENO DOSTOJANSTVO ŽRTVAMA KOMUNISTIČKOG TERORA: Spomenik restauriran na inicijativu Aleksandra Šapića
Veličina Slova

„Kraljeva česma” u Lisičjem potoku, jednom od najvećih stratišta u Beogradu gde je neposredno posle Drugog svetskog rata streljano više hiljada nevinih žrtava, restaurirana je 2023. godine povodom obeležavanja godišnjice smrti kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Da Beograd, Beograđani i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić brinu o spomenicima kulture i sećanju na našu prošlost, govori restaurirana spomen-česma pod nazivom „Kraljeva česma” kao i napravljen spomen-park nevinim žrtvama komunističkog terora. 

Nakon decenija zapostavljanja i zaboravljanja ovog mesta iz, pre svega, dogmatskih razloga, Beograd i Srbija konačno imaju dostojno mesto sećanja na sve žrtve komunističkog terora. Česma danas izgleda baš onako kako je izgledala 1936. godine, kada je i napravljena, i to zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, čiji su stručnjaci kvalitetno restaurirali ovaj spomenik.

Aleksandar Šapić je tokom gradonačelničkog mandata inicirao obnovu spomen-česme i smatra da ona ima poseban značaj za naš narod, te da moramo da vodimo računa o našoj istoriji. Predsednik Privremenog organa Grada Beograda i ranije je istakao da će se truditi da, gde god bude mogao, ne zaboravi našu istoriju, jer smatra da je to njegova obaveza i da svako ko bude na njegovom mestu ima obavezu da o tome vodi računa, ne praveći razlike, bez obzira na politička opredeljenja i sve druge različitosti.

Na meni bilo da nađem način da se obezbedi novac za ovaj spomen-park i restauraciju „Kraljeve česme”

 „Kraljeva česma” je, navodi Šapić, mesto koje je simbolički važno za srpski narod i srpsku državu, te da je važno što joj je ponovo „udahnut novi život”. Prema njegovom mišljenju, tu treba da dolaze deca i da se promovišu vrednosti kojima se štiti naše društvo od svih izazova koje donosi današnje vreme. Upravo je to jedan od razloga zbog kog je pokrenuo manifestaciju „Beogradski dani porodice”, za koju se veruje da će zaštiti nukleus našeg društva.

Spomen-česma izgrađena je 1936. godine i svečano su je otvorili tadašnji gradonačelnik Vlada Ilić i Udruženje „Za ulepšavanje Beograda”. Uređenjem „Kraljeve česme” vraćeno je dostojanstvo tim ljudima, uz nadu da će i buduće generacije čuvati ovo mesto.

Podeli vest