N000.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

VRTIĆ U BRAĆE JERKOVIĆ NA 1800 KVADRATA PRIMA 300 DECE: Aleksandar Šapić o izgradnji savremene predškolske ustanove

26.04.2024.

VRTIĆ U BRAĆE JERKOVIĆ NA 1800 KVADRATA PRIMA 300 DECE: Aleksandar Šapić o izgradnji savremene predškolske ustanove
Veličina Slova

Vrtić koji se gradi na Voždovcu, u Zaplanjskoj 92, imaće oko 1.800 kvadrata, i prema planu trebalo bi da bude završen u januaru 2025. godine. Ovaj predškolski objekat moći će da primi između 270 i 300 dece.

Među objektima čiju izgradnju investira Grad Beograd, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, a koji treba da budu završeni naredne godine je i novi dečji vrtić prema projektima arhitektonske firme „Biro Kjub Partners” (Bureau Cube Partners). Izvođenje radova na ovom objektu - predškolske ustanove u naselju Braće Jerković na Voždovcu povereno je kompaniji „M Enterijer gradnja”.

Kako je prilikom obilaska radova istakao predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić u naselju Braće Jerković postoji potreba upravo za ovako velikim objektom kakav se i gradi.

Reč je o modernom projektu koji čini 13 tipski rešenih boravišnih jedinica, zajedno sa pratećim tehničkim i ostalim korisnim prostorijama. Dvorište predstavlja zelenu oazu za boravak dece, obezbeđujući im nesmetano kretanje i siguran prostor za igru i učenje.

foto_ opština Voždovac.jpg
beograd.rs

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić rekla je da se pored vrtića u naselju Jerković u svim beogradskim opštinama radi na izgradnji novih predškolskih objekata.   

- Mi trenutno imamo na više lokacija gradilišta, širom grada Beograda, u svim gradskim opštinama gradilišta ili početke gradnje novih objekata. Ono što nas čeka do kraja 2024. je otvaranje velikog centralnog vrtića u naselju Barič u Obrenovcu, dva vrtića koja su u izgradnji na levoj obali Dunava, jedan u Ovči, jedan u Borči. Taj u Ovči će imati i deo koji će biti centralna kuhinja za sve vrtiće na levoj obali Dunava. Takođe se gradi novi vrtić u Mladenovcu, počela je izgradnja vrtića u Stepojevcu, u Lazarevcu, uradili smo adaptaciju stare škole u Umčarima i ona bi trebalo u narednom periodu da primi mališane. Svuda se gradi, mi ćemo na taj način povećati kapacitete - navela je Čamagić.       

U naselju Braće Jerković postoji potreba upravo za ovako velikim objektom kakav se i gradi."

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić

Šapić je prilikom posete radova na izgradnji voždovačkog vrtića u novembru prošle godine istakao da je dan pre toga usvojena odluka o povećanju subvencije za privatne vrtiće i da ona sada iznosi 33.000 dinara. Ova odluka je počela da se primenjuje od 1. decembra 2023.

viber_image_2023-11-15_13-13-07-880.jpg
beograd.rs

Aleksandar Šapić je pre godinu i po tokom svog gradonačelničkog mandata najavio da će izgradnja državnih vrtića biti pojačana, iako je tada postojao problem sa osobljem koje bi radilo u njima – pored vaspitačica, poseban problem su spremačice i kuvarice, jer su im plate bile male. U septembru prošle godine Aleksandar Šapić je najavio da će Grad odobriti dodatna sredstva iz budžeta za povećanje osnovice zarada zaposlenima u predškolskim ustanovama za još deset odsto, što je sa povećanjem iz republičke kase, podiglo njihove plate za oko 30 odsto. 

Prema Šapićevim rečima, Grad će nastojati da otvara što veći broj novih vrtića, a očekuje se da će se novim merama podstaći otvaranje i privatnih vrtića. One će im sigurno doneti stabilnost u funkcionisanju i u kalkulaciji troškova.

Podeli vest
promo_banner_360@2x.jpg
Pridružite nam se!
"BEOGRADSKI DANI PORODICE 2024" OD 13. APRILA DO 15. JUNA: KULTURA, SPORT, UMETNOST, ISTORIJA I TRADICIJA
Pročitajte još