Screenshot 2024-04-27 223756.png
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

„LUBARDA KAO INSPIRACIJA” NA „BEOGRADSKIM DANIMA PORODICE”: Likovne radionice, takmičenje u slikarstvu i susret sa starim zanatima doživljaji koji se pamte

27.04.2024.

„LUBARDA KAO INSPIRACIJA” NA „BEOGRADSKIM DANIMA PORODICE”: Likovne radionice, takmičenje u slikarstvu i susret sa starim zanatima doživljaji koji se pamte
Veličina Slova

Prvo veče internacionalnog performansa u slikanju uživo i takmičenje okupilo je veliki broj posmatrača i donelo Beograđanima pravi umetnički spektakl u kojem su najvuše uživali mališani i njihovi roditelji.

Manifestacija „Beogradski dani porodice 2024” čiji je idejni tvorac i osnivač predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić trajaće do 15. juna i donosi bogat sadržaj na više gradskih lokacija u kome će moći da uživaju Beograđani i svi gosti koji tokom dva meseca budu posetili grad.

Upravo tako je bilo i danas kada je pažnju manifestacije privuklo međunarodno takmičenje u slikarstvu, gde su autori stvarali kreacije uživo. Održano je više likovnih radionica među kojima „Lubarda kao inspiracija" gde su učesnici mogli da se upoznaju sa likovnim tehnikama i istražuju ovaj medij kao način izražavanja.

Screenshot 2024-04-27 223635.png
beograd.rs

Sam početak subotnjeg dana otvorili su nastupi muzičkih škola na centralnoj bini na Trgu republike, u okviru programa moj prvi koncert.

Zona znanja i tradicije je kao i prethodnih dana okupila sugrađane koji su prisustvovali nastupima ansambla, izložbama i radionicama tradicije, ali i reviji tradicije.

Teodora Jovanović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda istakla je da su mladi u središtu koncepta ove manifestacije.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prepoznaje ovu manifestaciju kao važan način da mladima, a pre svega deci i njihovim roditeljima, približi ono čime se mi u stvari bavimo. Mi smo upriličili radionice starih zanata, vidimo i da je posećena, i mališani najlakše se odvaže da nam priđu kada vide tu radionicu, a onda mi lako sa njima stupimo u kontakt - kaže Jovanovićeva. 

Pogledajte u galeriji fotografija kako su 27. aprila izgledali  „Beogradski dani porodice". 

Vladimir Minčić, grnčar koji je vodio radionicu kaže da je ovo zanat uz koji se ovladavaju i neke životne navike.

- Moj deda je bio grnčar, po kome i nosim ime. Kad je trebalo, pošto je onda bilo usmereno obrazovanje, to sam završio, te prve dve godine, i posle toga sam otišao na grnčarski zanat i evo me do dan danas u ovom poslu, već 43 godine. Zanat, on vas nauči da živite. Tu se nauči čovek da radi pre svega, da je vredan, znači da mu ništa nije teško i da mu je sve lako u životu, eto to vas zanat nauči - rekao je Vladimir. 

Podeli vest