1bf6913f07ffe9c3cf38e05d11079f38_6558440846.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

ŠAPIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM DANA SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Potrebno je da negujemo istoriju sećanja i dobre odnose jevrejskog i srpskog naroda

09.05.2024.

ŠAPIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM DANA SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Potrebno je da negujemo istoriju sećanja i dobre odnose jevrejskog i srpskog naroda
Veličina Slova

U ovim teškim vremenima u kojima se danas nalazi čitav svet ne smemo nikada da zaboravimo zločine na Starom sajmištu kao i da dozvolimo da se oni ponove ni nad jednim narodom, rekao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obraćajući se prisutnima na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta.

On je večeras u objektu „Centralna kula” Memorijalnog centra ,,Staro sajmište” istakao da je prisustvovao početku radova na ovom objektu te da danas on zaista izgleda onako kako treba da izgleda jedan memorijalni centar.

– Srpski narod, Grad Beograd i Beograđani su kroz čitavu svoju istoriju patili i stradali. Ne kao jevrejski narod u Drugom svetskom ratu, ali uvek smo bili širokogrudi i trudili se da pomognemo kome god smo mogli i koliko je to bilo u našoj moći. Čuli smo ovde da je jedan deo pripadnika jevrejskog naroda uspeo da preživi te strašne zločine zahvaljujući upravo srpskom narodu koji ih je sakrivao i na taj način spasio sigurne smrti. Mislim da u ovim teškim vremenima u kojima se danas nalazi čitav svet ne smemo nikada da zaboravimo zločine kao što su ovi kao i da ne smemo da dozvolimo da se oni ponove ni nad jednim narodom. Potrebno je da negujemo istoriju sećanja i dobre odnose koje imaju jevrejski i srpski narod. Ono što je Grad Beograd krasilo kroz čitavu svoju istoriju, iako je prolazio kroz mnoge teške momente i trenutke i ne znam da li ima grada u širem okruženju koji je više puta uništavan, to je da je on bio uvek otvoren i primao sve raširenih ruku bez obzira na naciju i veru. Beograd je i danas takav i dokle god budem imao priliku da budem prvi među jednakima potrudiću se da i dalje negujem tu vrstu raspoloženja i atmosfere koju, mislim da je oduvek krasila Beograd – istakao je Šapić.

23aa252d3a90249db1b070893c1cb0a5_8184727303.jpg
Aleksandar Šapić na Svečanoj akademiji povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta
beograd.rs

„Mislim da u ovim teškim vremenima u kojima se danas nalazi čitav svet ne smemo nikada da zaboravimo zločine kao što su ovi kao i da ne smemo da dozvolimo da se oni ponove ni nad jednim narodom."

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks i predsednik Bnei Brit SrbijaLadislav Mezei su ovom prilikom podsetili na itorijat stradanja Jevreja u Beogradu. Ukazano je da obeležavanje sećanja na žrtve Holokausta ima višestruki značaj a najvažniji je da žrtve ostaju upamćene, ne samo kao broj već kao ljudska bića koja su ubijena samo zato što su pripadali jednom narodu.

On je bio uvek otvoren i primao sve raširenih ruku bez obzira na naciju i veru."

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić o Beogradu

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade republike Srbije kao i predstavnici diplomatskog kora. Održan je muzičko scenski program čija je tema bila umetnički prikaz hronologije Holokausta u Beogradu od početka rata do 10. maja 1942. godine.

Na teritoriji Beograda stradalo je preko jedanaest hiljada Jevreja, Beograđana, Jevreja iz Banata, centralne i južne Srbije i jevrejskih izbeglica iz Austrije i Čehoslovačke. Jevreji muškarci zatvarani su u logorima Topovske šupe i Banjica i svi su streljani do decembra 1941. Početkom decembra 1941. otvoren je logor Sajmište, gde je zatvoreno preko 6.000 žena i dece. Svi su ubijeni do 10. maja 1942. Najviše je stradalo beogradskih i banatskih Jevreja, blizu 93 odsto. U Srbiji, od 39.282 Jevreja, prema podacima Državne komisije za utvrđivanje okupatora, stradalo je oko 88 procenata.

Fotografije možete preuzeti ovde.

Video-materijal možete preuzeti ovde.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest