8594c26c415bfca32f8ae5151993f2ce_7988403771.JPG
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

NOVA PIJACA U OBRENOVCU: Moderan objekat na 10.000 kvadrata, rešenje saobraćajnih kolapsa i uređen gradski ambijent

14.05.2024.

NOVA PIJACA U OBRENOVCU: Moderan objekat na 10.000 kvadrata, rešenje saobraćajnih kolapsa i uređen gradski ambijent
Veličina Slova

Nova pijaca u Obrenovcu najbolji je odgovor na potrebe građana koje stari pijačni kompleks više nije mogao da podmiruje.

Međutim, ona je i deo većeg projekta za bolje urbanističko rešenje u ovom delu opštine. Grad Beograd je raspisao tender za izvođenje radova u avgustu 2022. godine, a kompleks se gradi na površini od 5.502 m2. Posao je vredan približno 1,5 milijarde dinara.

Na prostoru između ulica Vuka Karadžića, Vojvode Mišića, Doma zdravlja i gradskog trga, gradi se moderan objekat sa dve zatvorene hale. U jednoj su predviđene tezge za zelenu pijacu, a u drugoj rashladne vitrine za mlečne proizvode. Uz 32 lokala i kancelarije za administraciju, nova pijaca donosi još jedno važno rešenje za Obrenovčane i njihove goste - podzemnu garažu, sa 75 parking-mesta.

Obren3.jpg
beograd.rs

Obrenovac će dobiti modernu, uređenu pijacu kakvu zaslužuje, ali i da će čitav ovaj deo grada biti sređen u urbanističkom smislu."

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić

Prilikom obilaska ovih značajnih radova prošle godine, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je posebno istakao da će Obrenovac će dobiti modernu, uređenu pijacu kakvu zaslužuje, ali i da će čitav ovaj deo grada biti sređen u urbanističkom smislu. „Ovde se ranije stvarao saobraćajni kolaps, a sada će postojati bulevar, tako da to više ne bi trebalo da bude problem”, kazao je gradonačelnik.


Pijaca u Obrenovcu radi svakog dana, ali su građani navikli da je subota „pijačni dan", kako se nekada govorilo. Otud je subotom naročito dolazilo do velikih gužvi, čemu su doprinosile i svatovske kolone koje su išle istom ulicom. Ako se tome dodaju i sportske manifestacije koje su, takođe, obično vikendom, jasno je da novo rešenje stiže u pravi čas.

Brojke - Grad Beograd - 5.502 m2-01.png
beograd.rs

U galeriji fotografija pogledajte kako izgledaju radovi na izgradnji nove pijace u Obrenovcu i poseta gradonačelnika Aleksandra Šapića oktobra 2023. godine.

Pešački pristup novom objektu biće obezbeđen na više mesta i iz Ulice Vuka Karadžića i iz novoplanirane Pijačne ulice, kao i iz unutrašnjosti bloka sa susedne jugozapadne parcele, a za automobile su predviđene kolske rampe iz obe ove ulice.

„Opština će nastaviti da radi manje projekte u skladu sa svojim mogućnostima i budžetom, a Grad će one kapitalne, poput ove pijace, atletskog stadiona i drugih većih projekata u Obrenovcu”, kazao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Postupci za izgradnju nastavka Gembešove ulice sprovode se uporedo s radovima na pijaci, a ona će zajedno sa novim krilom Doma zdravlja činiti novu ambijentalnu celinu u centru Obrenovca. Stari kompleks zelene pijace je srušen, a na njegovom mestu niče novi objekat. Uz njega je predviđena i nova nadstrešnica za robnu pijacu. Uvode se tri putnička i jedan teretni lift, kao i jedan lift za transport otpada. Spoljašnji zidovi zidanog dela objekta su projektovani sa završnom obradom fasade u vidu dekorativne opeke u listelama crvene boje.

Brojke - Grad Beograd - 75 parking mesta u Obrenovcu-01.png
beograd.rs

Dinamika radova teče predviđenim tempom, pa se očekuje da pijaca bude gotova na jesen kako je i planirano. U njoj će biti obezbeđeni bolji uslovi za plasman robe lokalnih poljoprivrednika i proizvođača, kao i udobnija nabavka za sve kupce koji se na pijaci snabdevaju.

Pijace su važno mesto za sve građane i ukoliko one nisu uređene i svrsishodne, onda je to ogledalo svih nas."

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić

Grad Beograd je rešen da se beogradske pijace urede, a sve one kojima je to potrebno, ozbiljno rekonstruišu. Tako je uređena i pijaca „Stari Merkator” u Novom Beogradu, završeni su radovi na Otvorenom tržnom centru na Miljakovcu, a rekonstruiše se i pijaca u Lazarevcu. Prema rečima Aleksandra Šapića, u toku su i projekti za rekonstrukciju pijaca „Đeram”, „Kalenić”, kao i pijace na Banovom brdu. „Pijace su važno mesto za sve građane i ukoliko one nisu uređene i svrsishodne, onda je to ogledalo svih nas. Trudićemo se da one koje su uređene sačuvamo, a da one koje nisu uredimo i tako u što kraćem periodu postavimo standard koji će morati da se poštuje”, kaže Šapić.


Podeli vest