db7897c9a8c7127c52020e3d6788d8c8_6785941595.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

SARADNJA BEOGRADA I SJAMENA NASTAVLJA SE „NA KRILIMA” POSETE KINESKOG PREDSEDNIKA SI ĐINPINGA BEOGRADU: Šapić i Huang Xiaozhou potpisali Pismo o namerama o prijateljskoj razmeni

13.05.2024.

SARADNJA BEOGRADA I SJAMENA NASTAVLJA SE „NA KRILIMA” POSETE KINESKOG PREDSEDNIKA SI ĐINPINGA BEOGRADU: Šapić i Huang Xiaozhou potpisali Pismo o namerama o prijateljskoj razmeni
Veličina Slova

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić sastao se danas sa izvršnim zamenikom gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i izvršni zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou potpisali su danas u Starom dvoru Pismo o namerama o prijateljskoj razmeni između dva grada, na inicijativu Sjamena.

– Saradnja Beograda i Sjamena u oblastima visoke tehnologije, ekonomije, kulture, turizma, sporta nastavlja se „na krilima” posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu, izjavio je Šapić, koga su gosti iz Kine pozvali da u septembru učestvuje na Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Sjamenu.

Prema rečima Aleksandra Šapića, Grad Beograd održava intenzivnu saradnju sa gradovima i organizacijama iz NR Kine, kao što su Šangaj, Handžou, Gvejdžou, Gvandžou, Šenžen, učestvuje na privrednim forumima i sajmovima, a delegacija Grada Sjamena posetila je našu prestonicu u novembru 2023. godine, kada je i zvanično započeta saradnja.

Zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou zahvalio je na srdačnom prijemu i istakao potrebu nastavka saradnje između naša dva grada u svim oblastima, naročito u ekonomiji i kulturi.

Kineski predsednik, koji je prošle nedelje boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, svojevremeno je, počev od 2000. godine, obavljao funkciju guvernera provincije Fuđijan u kojoj se nalazi grad Sjamen.

Sjamen je poznat i kao jedan od najznačajnijih kineskih centara za industrijski razvoj i istraživanja u kojem se redovno održava i Nacionalno takmičenje u oblasti veštačke inteligencije. Pored šest nacionalnih, industrijskih centara, specijalizovanih za audio-vizuelnu komunikaciju, razvoj softvera, poluprovodnika, elektrotehničke opreme, biologije i nove medicine, Sjamen je grad u kojem je na nacionalnom nivou akreditovano i 2.282 visokotehnološka preduzeća.

Naše dve zemlje ostvaruju veoma dobru projektnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike. Među najznačajnijim projektima su „Pupinov most” (Zemun–Borča), izgradnja deonica auto-puta „Miloš Veliki” i rekonstrukcija TE „Kostolac”.

Video-materijal možete preuzeti ovde.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest