dddf90d86c17238ea25b392e305cc592_3014074588.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

ŠAPIĆ NAJAVIO NOVU PEŠAČKU ZONU U CENTRU GRADA: Spojićemo Kalemegdan i Knez Mihailovu

21.05.2024.

ŠAPIĆ NAJAVIO NOVU PEŠAČKU ZONU U CENTRU GRADA: Spojićemo Kalemegdan i Knez Mihailovu
Veličina Slova

Došlo je vreme da sprovedemo u delo ideju koja je nastala još osamdesetih godina, kada je na predlog Brana Jovina trebalo da se ovaj deo od Kalemegdanske tvrđave do Terazijske česme pretvori u pešačku zonu, poručio je Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda prilikom najave radova na novoj pešačkoj zoni.

Moramo da čuvamo prostor oko Kalemegdanske tvrđave i prirodna bogatstva koja imamo."

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda

Ovim bi konačno bilo omogućeno Beograđanima i svima onima koji dođu u naš grad da nesmetano prolaze od beogradskog „Pobednika” i kroz čitav Kalamegdanski park skroz do Terazijske česme. Sada imamo idejno rešenje i očekujemo da negde na jesen budu stvoreni uslovi da na delu Pariske, odavde do Gračaničke i do Uzun Mirkove, napravimo veliki trg, šetalište i pešačku zonu. Paralelno ćemo gledati da uradimo jednu vrstu rekonstrukcije Knez Mihailove, gde god je to moguće, sa posebnom pažnjom na plato ispred Filozofskog fakulteta, za koji smo već uradili projekt. Čim se završi ova agonija sa Privremenim organom, i njega ćemo krenuti da radimo, jer je on zaista sraman – rekao je Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda najavljujući radove na novoj pešačkoj zoni, koja će zahvatiti deo Pariske ulice i Tadeuša Košćuška prema Kalemegdanu.

be4e34f9a2e1d53013e99a0a9660fd9a_4972595954.jpg
Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda u obraćanju medijima najavio je danas radove na novoj pešačkoj zoni
beograd.rs

Došlo je vreme da sprovedemo u delo ideju koja je nastala još osamdesetih godina."

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda

Prema njegovim rečima, to će uticati na smanjenje kako zagađenosti vazduha tako i gužve koje se stvara na semaforu prilikom prelaska pešaka na Kalemegdan.

– Što se tramvaja tiče, ostaće kao i do sada, do Karađorđeve i Cara Dušana. Ideja nam je da imamo i šatl-vozilo koje će građane koji dođu tramvajem do Cara Dušana prevoziti do Uzun Mirkove i do novog trga, za koji zaista verujem da će kada ga sredimo biti na ponos svima nama. Obilaznica oko Karamegdanske tvrđeve će ostati, ali ćemo je proširiti za još dve trake, tako da svako ko iz Karađorđeve želi da dođe do Cara Dušana i obrnuto, moći će da koristi put koji se danas koristi, s tim što ćemo, ponavljam, gledati da proširimo njegove kapacitete, jer mislim da prostora ima i da možemo da dobijemo dve trake u svakom pravcu – kazao je Šapić.

Istakao je da moramo da čuvamo prostor oko Kalemegdanske tvrđave i prirodna bogatstva koja imamo i da ih na kvalitetniji način koristimo.

Fotografije možete preuzeti ovde.

Video-materijal možete preuzeti ovde.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest
promo_banner_360@2x.jpg
Pridružite nam se!
"BEOGRADSKI DANI PORODICE 2024" OD 13. APRILA DO 15. JUNA: KULTURA, SPORT, UMETNOST, ISTORIJA I TRADICIJA
Pročitajte još