shutterstock_433195699.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

UGRINOVCI DOBIJAJU EKO-PARK: Projekat predviđa formiranje parkovskih staza, ozelenjavanje prostora

22.05.2024.

UGRINOVCI DOBIJAJU EKO-PARK: Projekat predviđa formiranje parkovskih staza, ozelenjavanje prostora
Veličina Slova

Predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Gradske opštine Zemun Željko Klarić prisustvovali su svečanosti potpisivanja Ugovora o sufinansiranju realizacije projekta očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2024. godini na teritoriji gradske opštine Zemun.

Ugovor je potpisan u Palati Srbija kao deo sufinansiranja projekata jedinica lokalne samouprave od Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, a u organizaciji ministarke Irene Vujović, saopšteno je iz Opštine Zemun.

Od 16 prijavljenih na javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljište kao prirodnog resursa u 2024. godini Ministarstva za zaštitu životne sredine, uslove je ispunilo sedam lokalnih samouprava, među kojima je Gradska opština Zemun koja je pripremila projekat za formiranje eko-parka na neuređenoj površini u centralnom delu Ugrinovaca, duž kanala Veliki Begej. Rukovodilac ovog značajnog projekta kojim se rešava dugogodišnji ekološki problem ovog dela Zemuna je pomoćnica predsednika gradske opštine Zemun Andrijana Kukolj.

Cilj projekta je da se očuvaju površine i funkcije zemljišta kao prirodnog resursa i da se spreče ili otklone štetne promene u zemljištu, kako bi se ono saniralo i očuvalo.

Zemljište predviđeno za formiranje eko-parka u Ugrinovcima je zagađeno procednim vodama iz divljih deponija, raznovrsnim građevinskim šutom i drugim vrstama otpada nepoznatog porekla, te se zagađenje prenosi i na podzemne vode. Pored toga, često spaljivanje otpada na obodnim površina, na granici sa privatnim parcelama, dovodi i do zagađenja vazduha.

Projekat predviđa formiranje parkovskih staza, ozelenjavanje prostora sadnjom trave i 85 sadnica, izgradnju dečijeg igrališta sa ljuljaškama, toboganima, njihalicama, zatim postavljanje klupa, piknik-garnitura, betonskog roštilja, platforma za pecanje, te postavljanje drvenog senila, drvenog lučnog mostića i drugog mobilijara.

Poseban segment eko-parka u Ugrinovcima činiće trim-staza, dužine 650 metara, sa pratećim sportskim rekvizitima, poput sprave za trbušne mišiće, kose grede, razboja i dvovisinskog vratila.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine sufinansira ovaj projekat sa 13.200.000 dinara, saopšteno je iz Opštine Zemun.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest