Zavod za zastitu spomenika kulture grada Beograda-dokumentacija Zavoda-foto A. Gazibara.jpg
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda/-dokumentacija Zavoda/A. Gazibara

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda/-dokumentacija Zavoda/A. Gazibara

Gradske aktuelnosti

DAN ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA: Ova institucija slavi 64 godine postojanja

24.05.2024.

DAN ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA: Ova institucija slavi 64 godine postojanja
Veličina Slova

Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležava svoj dan i 64. godinu postojanja institucije u ponedeljak, 27. maja, u svečanoj sali Zavoda.

Oni podsećaju da od svog osnivanja 1960. godine rade na očuvanju nepokretnog kulturnog nasleđa naše prestonice, izradi projekata rekonstrukcije i restauracije, istraživanju, valorizaciji i evidentiranju nepokretnosti, izradi predloga odluka za utvrđivanje kulturnih dobara, kao i na njihovoj prezentaciji, popularizaciji i edukaciji.

Ističu da su učestvovali u obnovi Centralne kule Starog sajmišta, rekonstrukciji i restauraciji Zindan kapije Beogradske tvrđave, obnovi Jadransko-podunavske banke, projektu rekonstrukcije Memorijalnog muzeja Nadežde i Rastka Petrovića, zgrade BIGZ-a, Sava centra, vile Prendić.

Dobitnici su nagrade za izdavača godine na 66. Međunarodnom sajmu knjiga, izdali su brojna monografska i knjiška izdanja.

Obeležili su dva velika jubileja, deset godina projekta „BeoKul Gradska tura”, koji je poneo Godišnju nagradu Društva konzervatora Srbije, i deceniju projekta namenjenog našim najmlađim sugrađanima, „Nasleđe za decu”.

Tradicionalno, u protekloj godini su bili nosioci programa manifestacije „Dani Beograda”, a učestvovali su i u manifestacijama „Dani evropske baštine”, „Bina”, „Dani porodice 2024”.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest
promo_banner_360@2x.jpg
Pridružite nam se!
"BEOGRADSKI DANI PORODICE 2024" OD 13. APRILA DO 15. JUNA: KULTURA, SPORT, UMETNOST, ISTORIJA I TRADICIJA
Pročitajte još