0069d5a63b992e59c8b61e71247cbc01_7332143271.JPG
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET ĆE AKTIVNO UČESTVOVATI U PROJEKTU IZGRADNJE BEOGRADSKOG METROA: Potpisan sporazum o saradnji, studenti i nastavno osoblje aktivno učestvuju

29.05.2024.

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET ĆE AKTIVNO UČESTVOVATI U PROJEKTU IZGRADNJE BEOGRADSKOG METROA: Potpisan sporazum o saradnji, studenti i nastavno osoblje aktivno učestvuju
Veličina Slova

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Dejan Gvozdić i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović potpisali su sporazum o saradnji koji podrazumeva aktivno učešće studenata i nastavnog osoblja u projektu izgradnje beogradskog metroa, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Potpisivanjem ovog dokumenta formalizovano je učešće ove akademske institucije u projektu, s ciljem unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja. Ovom prilikom na fakultetu je organizovana i prezentacija projekta izgradnje beogradskog metroa za studente i stručnu javnost. Studentima sa Katedre za elektroenergetske sisteme, pored osnova projekta, predstavljene su i specifičnosti elektrotehničkih sistema, s posebnim osvrtom na specifičnosti u vezi sa beogradskim metroom.

Profesor dr Gvozdić je istakao da ETF, kao vodeća ustanova u domenu elektrotehničke struke sa tradicijom dugom 75 godina, ostaje posvećen učešću i doprinosu projektu izgradnje beogradskog metroa.

– Ovaj projekat je od velike važnosti, ne samo za naš grad već i za sve građane Srbije, koji će značajno poboljšati javni transport i mobilnost u srpskoj prestonici i doprineti sveobuhvatnom tehnološkom, društvenom i privrednom napretku društva u celini. ETF očekuje intenziviranje saradnje na projektu i pružiće svoj doprinos u razvoju novih inicijativa i modela, a ovde posebno mislim na značaj sajber bezbednosti i važnosti ovog dela za funkcionisanje budućeg metro sistema. Takođe, skrećem pažnju i na značaj aspekta kvantnih tehnologija i veštačke inteligencije, kao elemenata od ključne važnosti za ovaj projekat – istakao je dekan Gvozdić.

Andreja Mladenović izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, naglasivši da je aktivno učešće akademske zajednice neprocenjivo za razvoj i rezultate projekta izgradnje metroa, te da je preduzeće intenziviralo ovaj aspekt kroz uspostavljanje i razvoj saradnje sa nizom fakulteta, ne samo u domenu tehničkih već i u oblasti društveno-humanističkih nauka.

– U prethodnom periodu sporazume o saradnji smo obnovili i potpisali nove sa nizom fakulteta, kao što su Rudarsko-geološki, Saobraćajni, Arhitektonski, Mašinski, Pravni, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet primenjenih umetnosti. Ova inicijativa donosi projektu novu vrednost, domaću pamet i znanja, ali i ljude, nove stručnjake koji će razvijati svoju ekspertizu putem angažmana na ovom projektu. Smatram da će za mnoge inženjere sa ETF-a rad na projektu metroa biti podsticajan i izazovan, posebno u delu upravljanja i elektrifikacije metroa – zaključio je Mladenović.

Predrag Urošević, direktor Sektora za elektrotehničke poslove iz JKP-a „Beogradski metro i voz”, pozvao je kolege i studente sa ETF-a da se uključe u ovaj projekat, istakavši da je beogradski metro jedinstvena prilika za profesionalni razvoj i perspektivni posao za mlade inženjere.

Prisutne je upoznao i sa tehnološkim i inovativnim pristupom, kao i sa novinama u domenu elektrotehničkih sistema, a koje su uključene u ovaj projekat. Prezentovao je važnost i domete potpuno automatizovanih vozova, nove modele i strukturu signalizacije i upravljanja vozovima, napajanja, te na kraju istakao važnost aspekta bezbednosti i sigurnosti čitavog sistema.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest