62622.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

„SUŠTINA NAŠE POLITIKE JE BRIGA O LJUDIMA": Obezbeđeno više od 150 miliona evra za socijalne programe

30.05.2024.

„SUŠTINA NAŠE POLITIKE JE BRIGA O LJUDIMA": Obezbeđeno više od 150 miliona evra za socijalne programe
Veličina Slova

Beplatni udžbenici, jeftiniji gradski prevoz, besplatni bazeni, besplatni vrtići, 20.000 dinara čeka svakog školarca na početku šolske godine, samo su neke od socijalnih mera kojima Grad Beograd pomaže svojim građanima.

Mnoge od ovih pogodnosti nisu ranije postojale – predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić ističe da je briga o ljudima nešto na šta je najponosniji i čemu je posvećen od prvog dana gradonačelničkog mandata.

- Pored đačke pomoći porodicama od 20.000 dinara po detetu koju će roditelji dobiti u septembru, i ove godine su državni vrtići besplatni za svu decu, a podigli smo subvenciju za privatne vrtiće za 5.000 dinara na 33.000 dinara - rekao je nedavno Aleksandar Šapić.

Mnogo stvari je završeno za to vreme a o kojima se ja nisam javno obraćao da to ne bi bilo zloupotrebljeno od strane nekih medija."

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda o periodu privremenog finansiranja

Za ovih osam-devet meseci koliko traje privremeno finansiranje grada Šapić je, kako je rekao, preuzeo možda malo više odgovornosti na sebe ne bi li pokušao da obezbedi da Beograđani što manje osete izuzetno vanredno stanje u funkcionisanju grada Beograda.
- Istorija grada ne poznaje da ovoliko dugo imamo privremeni budžet i da pet ljudi mora da radi stvari koje je ranije radila Skupština grada, Gradsko veće, kabinet gradonačelnika. Mnogo stvari je završeno za to vreme a o kojima se ja nisam javno obraćao da to ne bi bilo zloupotrebljeno od strane nekih medija - istakao je Šapić.

62450.jpg
beograd.rs


On je naglasio da je su ovom stanju privremenog finansiranja u kojem se sad nalazimo uspeli da obezbede novac za razne vrste socijalnih mera koje niko ranije nije uspeo da obezbedi, a paralelno je Grad sprovodio mnoge infrastrukturne i kapitalne projekte ne ugrožavajući funkcionisanje grada.

Mere koje smo uveli niko nije preduzeo u poslednjih deset godina."

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda

Kako je podvukao, u proteklih godinu i po dana on je akcenat stavio na socijalne mere.
- Tu smo napravili najbolju stvar jer mere koje smo uveli niko nije preduzeo u poslednjih deset godina. Briga o ljudima je nešto na šta sam najponosniji - rekao je Šapić.

Kada se sad podvuče crta, u poslednjih godinu i po dana Grad je obezbedio više od 150 miliona evra u budžetu za više socijalnih programa.

62491.jpg
beograd.rs


- Obezbedili smo raznorazna davanja, od vaučera za Novu godinu, do besplatnih vrtića i udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce, pa do besplatnih bazena i doživotnih besplatnih karata u javnom prevozu za penzonere i duplo jeftinije karte za sve ostale korisnike, uz ukinute liste čekanja i nastavak subvencionisanja za gerontodomaćice i personalne asistente. Gde god smo mogli, implementirali smo socijalne mere, a koje sam nekad sprovodio na Novom Beogradu i sada dočekao da ih sprovodimo na teritoriji cele srpske prestonice - istakao je Šapić nedavno u medijima.

Biti gradonačelnik je i zanatska stvar, osim toga što je politička funkcija."

Aleksandar Šapić na pitanje kako je obezbedio tako velkku količinu novca za socijalne mere

On je dodao da će od septembra svi školarci, odnosno njihovi roditelji dobiti po 20.000 dinara, a ne nove udžbenike.
- Grad Beograd je za prošlu školsku godinu obezbedio besplatne udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce, jer je bila potreba da se nadoknade svi nedostajući udžbenici, pogotovu za srednje stručne škole koji se godinama nisu štampali. Sada smo se odlučili da podelimo novac upravo da bi se i ti stari udžbenici sačuvali, a da se taj novac od 20.000 dinara može iskoristiti i za sve prateće stvari za novu školsku godinu - pojasnio je Šapić.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je u decembru prošle godine uručio roditeljima trojki, četvorki i duplih blizanaca, rođenih na teritoriji Beograda, finansijsku pomoć koja se tradicionalno dodeljuje na kraju kalendarske godine. Ova vrsta podrške predviđena je Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite Grada Beograda i ostvaruje se jednom godišnje. U 2023. godini, iz gradskog budžeta u ove svrhe izdvojeno je 19.429.822,50 dinara.

Prema odluci, 2023. godine roditelji dece predškolskog uzrasta dobili su jednu prosečnu zaradu isplaćenu u Beogradu u septembru prošle godine, odnosno 108.985 dinara, roditelji dece osnovaca dobili su dve prosečne zarade isplaćene u Beogradu u septembru, odnosno 217.970 dinara, a roditelji dece srednjoškolaca dobili su tri prosečne zarade isplaćene u Beogradu u septembru, odnosno 326.955 dinara. Na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u 2023. godini je 107 porodica, sa ukupno 340 dece, i od toga je trojki u 88 porodica, odnosno 264 dece, četvorki u dve porodice, odnosno osmoro dece, i duplih blizanaca u 17 porodica, odnosno 68 dece. 

Takođe je najavio da nove besplatne vaučere za školarce i istakao da je realizacija tih vaučera za prošlu godinu bila veća od 96 odsto.


- Bez obzira na važne infrastrukturne projekte i razvoj grada Beograda, koji mora da ide paralelno za socijalnim davanjima, ističem da nema odgovorne Gradske uprave bez odgovorne socijalne politike. I dokle god budem bio u prilici da vodim Beograd, radićemo na daljem jačanju socijalne politike - istakao je Šapić.

Gerontodomaćice besplatno opslužuju oko 2.400 ljudi, uveli smo i besplatne vrtiće i podigli subvenciju za privatne vrtiće na 33.000 dinara."

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda

Grad je obezbedio i besplatnu uslugu ličnog pratioca za decu za invaliditetom.
- Bilo je oko 600 pratilaca, sad ih je 905, ukinuli smo liste čekanja i obezbedili besplatan dnevni boravak za decu ometenu u razvoju. Gerontodomaćice besplatno opslužuju oko 2.400 ljudi, uveli smo i besplatne vrtiće i podigli subvenciju za privatne vrtiće na 33.000 dinara. Dve godine zaredom dodeljujemo novogodišnje vaučere u iznosu od 6.000 dinara - podsetio je prvi čovek prestonice.

Pored toga što je Grad obezbedio da državni vrtići budu besplatni za svu decu, a za one mališane koji idu u privatni vrtić uplaćuje subvencije, i tako doprineo porodičnom budžetu, i status zaposlenih u predškolskim ustanovama u Beogradu se tokom poslednjih meseci značajno poboljšao. Naime, od septembra prošle godine do sada, zaposleni u beogradskim vrtićima su u dva navrata dobili povećanje
zarada, pa od januara vaspitači imaju plate oko 100.000 dinara.
- Takođe, povećavamo i solidarnu pomoć za zaposlene u ovoj oblasti, tako da će umesto 25 hiljada ona iznositi 40 hiljada, koliko imaju i svi zaposleni u javnim komunalnim preduzećima - rekao je tom prilikom Šapić.
Kako je istaknuto, želja gradskih vlasti bila je da vrate ugled i dostojanstvo koje su vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori nekada imali, koje zaslužuju, ali se to vremenom, u društvu, iz različitih razloga izgubilo.
„Od starta mandata najvažnija su nam deca i unapređivanje obrazovnog sistema, od predškolstva nadalje, koliko je u domenu i nadležnosti grada Beograda", isticano je u više navrata.

Upitan da prokomentariše odakle novac za sve te stvari rekao je da je biti gradonačelnik i zanatska stvar, osim toga što je politička funkcija.


- Ja sam u ovom poslu 14 godina, a deset godina sam vodio opštinu Novi Beograd, pa valjda sam nešto i naučio. Morate da znate šta je Uprava grada, morate da znate kako funkcionišu sistemi, morate da znate na koji način i kako da pravite prioritete. Da prepoznate troškove koji su možda nepotrebni, da imate i dovoljno političke hrabrosti i odvažnosti da uđete u konflikt sa mnogima, jer tu su razne interesne grupe koje favorizuju određene projekte, a vi morate da gledate šta je u interesu najvećeg broja Beograđana, a ne različitih interesnih grupa. Upravo odatle je novac koji koristimo za mnoge benefite koje obezbeđujemo Beograđanima - rekao je Šapić.

U poslednjih godinu i po dana obezbeđeno je više od 150 miliona evra u budžetu za više socijalnih programa:
- vaučeri za Novu godinu
- besplatni vrtići
- besplatni udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce
- besplatne ulaznice za bazene
- doživotne besplatne karte u javnom prevozu za penzonere
- duplo jeftinije karte u javnom prevozu za sve ostale korisnike
- nastavak subvencionisanja za gerontodomaćice
- nastavak subvencionisanja za personalne asistente
- besplatan dnevni boravak za decu ometenu u razvoju
- 20.000 dinara đačke pomoći
- povećanje plata zaposlenih u predškolskim ustanovama
- preventivni sistematski pregledi za 9.000 zaposlenih u predškolstvu o trošku Grada
- besplatni časovi engleskog u vrtićima

Podeli vest