shutterstock_632209907.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

TEMATSKI OBILAZAK NOVOG GROBLJA: „Veliki naučni i filozofski umovi Srbije”

30.05.2024.

TEMATSKI OBILAZAK NOVOG GROBLJA: „Veliki naučni i filozofski umovi Srbije”
Veličina Slova

Nastavljajući decenijsku tradiciju vođenih tematskih obilazaka Novog groblja, JKP „Pogrebne usluge” u nedelju, 2 juna, sa početkom u 11 časova, organizuje novu šetnju Novim grobljem pod nazivom „Veliki naučni i filozofski umovi Srbije”.

U nedelju, 2. juna, zainteresovani građani imaće priliku da se prilikom šetnje alejama Novog groblja prisete života ljudi dubokog i širokog uma koji su svojim znanjem, talentom i genijalnošću učestvovali u stvaranju moderne i savremene Srbije. Takođe, biće oživljena sećanja na strasnog i diplomiranog alasa koji je svojim izumima zadivio Evropu, zatim na naučnika koji je prvi prodro u dubine našeg karaktera i mentaliteta pronevši glas o nama i osobenostima geografije našeg podneblja u svet. Biće ispričana i priča o čoveku koji je, osporen od drugih naučnika, iskoristio širinu svog uma i znanje da osvetli Srbiju, kao i o bolnoj sudbini prve žene koja je doktorirala na Beogradskom univerzitetu. Otkrivene će biti i priče o pojedinim manje poznatim ljudima izuzetnog uma koji su nama u nasleđe predali mnogo, a zauzvrat nisu tražili ništa. Pričom o životima i sudbinama ovih blistavih umova, koje je iznedrila naša zemlja, potvrđuje se spoznaja da jedino znanje ima neprocenjivu moć.

Oblilazak traje 120 minuta, a mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50). Voditeljka tematskog obilaska je istoričarka umetnosti dr Violeta Obrenović.

Više informacija sugrađani mogu pronaći na sajtu: [email protected]. Obilazak je besplatan, a prijave nisu potrebne.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest