62037 (1).jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

GRAĐANI O UKLANJANJU SPLAVOVA SA SAVSKOG ŠETALIŠTA: Ima puno prostora za šetnju, reka i priroda su jako lepi ovde, široko je kao more

04.06.2024.

GRAĐANI O UKLANJANJU SPLAVOVA SA SAVSKOG ŠETALIŠTA: Ima puno prostora za šetnju, reka i priroda su jako lepi ovde, široko je kao more
Veličina Slova

Nakon uklanjanja splavova sa Savskog keja do izražaja su došle otvorene vizure sa novobeogradske strane ka reci, njena lepota i neponovljiv prizor prirode, a prostor za šetnju je dobio na širini. Pitali smo građane za utiske!

Prva faza uklanjanja nelegalnih splavova na Savskom keju uspešno je završena, a sada kreće druga – obezbeđivanje infrastrukture i izrada projekta za uređenje čitavog Savskog šetališta gde će ljudi zaista moći da imaju prostor kakav i dolikuje ovom delu grada, izjavio Aleksandar Šapić kada je prošlog meseca obišao obalu reke Save sa novobeogradske strane.

Uprkos svim opstrukcijama sa raznih nivoa, duboko sam verovao da je ovo ispravna stvar."

Aleksandar Šapić o uspešno završenom uklanjanju nelegalnih splavova na Savskom keju

Akcija uklanjanja nelegalnih splavova prvi put je najavljena februara 2022. godine, imala je nekoliko faza koje su obuhvatale različite procedure, od popisivanja splavova do otvaranja licitacije za nove pozicije u skladu sa ekološkim i bezbednosnim standardima. Renoviranjem Savski kej će dobiti dečije igralište, uređene staze, i prilaz reci. Kako nijednom splavu neće biti dozvoljeno da radi posle ponoći, muzika i buka neće ugrožavati stanovnike novobeogradskih blokova.

„Danas su na Savskom šetalištu uklonjeni svi nelegalni splavovi, ostalo je mesta za 28 splavova. Beograd je prepoznatljiv po tim plutajućim objektima i naš cilj nije bio da ih ukinemo već da uvedemo red. Svi će imati prečišćivače otpadnih voda, biće propisno udaljeni, videće se reka i urediti šetalište. Nastavljamo nizvodno od Brankovog mosta, a određena su mesta i za klubove i diskoteke koji su izlicitirali ta mesta preko puta Ratnog ostrva."

Aleksandar Šapić gostujući na TV Informer 11. maja 2024. godine

Aleksandar Šapić je tokom prvog gradonačelničkog mandata ocenio da će Beograd konačno dobiti obale reka kakve zaslužuje, a da će Grad konačno početi da prihoduje od plutajućih objekata.

Nakon završetka akcije uklanjanja splavova lepota šetališta, reke i prirodnog ambijenta pored Save sa novobeogradske strane su došli do izražaja i dobili na značaju pred kojim više niko nije ravnodušan. 

O tome koliko su ove promene uticale na pozitivne utiske sugrađana i posetilaca glavnog grada Srbije govore izjave poput: „Valjda svako voli reku i zelenilo. Zelenila ima dosta i prostrano je, širina kao more. Lepo je."  

Ima puno prostora za šetnju, reka, priroda isto jako lepa ovde", smatraju građani koji uživaju u miru i širini savske obale. 

Na linku ispod pogledajte šta o uređenoj savskoj obali misle sugrađani i posetioci Beograda. 

Podeli vest