shutterstock_1310886638.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

DANAS JE SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: 5. jun se obeležava pod sloganom „Our land. Our future. We are #GenerationRestoration”

05.06.2024.

DANAS JE SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: 5. jun se obeležava pod sloganom „Our land. Our future. We are #GenerationRestoration”
Veličina Slova

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se ove godine pod sloganom „Our land. Our future. We are #GenerationRestoration”, saopšteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Zaštita životne sredine ima tehnički, tehnološki, zdravstveni, vaspitni i kulturni aspekt. Ona se umrežava sa svim drugim oblastima i nalazi u svakom delu naših života.

Od svog osnivanja, Sekretarijat za zaštitu životne sredine stara se o kulturi i umetnosti življenja, budući da o životnoj sredini Beograda, u skladu sa proklamovanim programskim načelima i principima održivog razvoja, brine kao o prirodnom okviru u kome se odvija život svih njegovih građana. Osnovni moto kojim se sekretarijat rukovodi svih ovih godina jeste kontinuitet – kontinuitet znanja, planiranja, stremljenja jednoj viziji.

Stalni programi monitoringa kvaliteta životne sredine, strateški i razvojni projekti zaštite životne sredine i klimatskih promena, zaštite zelenila i vodnih resursa, zatim zaštita prirodnih dobara, uređenje školskih dvorišta, ozelenjavanje krovova, uklanjanje divljih deponija, sanacija i remedijacija nesanitarnih deponija, unapređenje sistema upravljanja otpadom (formiranje transfer stanica i centara za sakupljanje otpada), neke su od aktivnosti ovog sekretarijata. Kada govorimo o kontinuiranoj edukaciji, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, od svog osnivanja, sarađuje sa organizacijama civilnog društva i nevladinim sektorom u cilju podizanja svesti građana i promovisanja tema u vezi sa zaštitom životne sredine, a angažuje se i u drugim društvenim oblastima kao što su: kultura, turizam, zdravstvo, savremeni mediji i društvene komunikacije.

Strategiju razvoja Beograda moraju da prate odgovarajući programi zaštite životne sredine zbog velike dinamičnosti gradskog sistema. Stalno se moraju identifikovati nastali uticaji i određivati uslovi, ograničenja i mere za zaštitu i očuvanje kvaliteta životne sredine Beograda. To podrazumeva nezaobilaznu analizu ekološke osnovanosti svih projekata i zahvata u urbanom ekosistemu Beograda.

Tako je u proteklim godinama, na inicijativu sekretarijata, Skupština Grada Beograda donela više važnih dokumenata: Lokalni plan upravljanja otpadom u Beogradu, Program zaštite životne sredine grada Beograda, Plan kvaliteta vazduha, Odluku o određivanju akustičkih zona na teritoriji Beograda, Akcioni plan adaptacije na klimatske promene sa procenom ranjivosti, Strategiju uticaja klimatskih promena na interakciju ekosistemskih usluga u korišćenju i upravljanju šumskim resursima Beograda, Odluku o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom, Akcioni plan upravljanja otpadom od građenja i rušenja u gradu Beogradu, Akcioni plan adaptacije na klimatske promene sa procenom ranjivosti, Strategiju pošumljavanja područja Beograda, kao i mnoga druga strateška dokumenta bitna za očuvanje grada.

Budućnost Beograda će umnogome zavisiti od odnosa svih nas prema zaštiti prirode i životne sredine. Mnogo je posla još pred nama, poručili su iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest