IMG-20240524-WA0023.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

KULTURNIJE IZGLEDA, URBANIJE JE I LEPŠE: Građani o kompletno sređenoj pijaci „Stari Merkator"

07.06.2024.

KULTURNIJE IZGLEDA, URBANIJE JE I LEPŠE: Građani o kompletno sređenoj pijaci „Stari Merkator"
Veličina Slova

Pijaca „Stari Merkator” u potpunosti je rekonstruisana pri čemu je izgrađena garaža sa 50 parking-mesta i koju od nedavno mogu da koriste posetioci. „Sve je čisto i uredno, nema više onog nereda" jedan je od komenatra sugrađana koji su redovni posetioci ove pijace.

 JKP „Beogradske pijace“ je završilo revitalizaciju pijace „Stari Merkator“ krajem 2022. godine. U saradnji sa gradskom opštinom Novi Beograd, javnim preduzećima „Beograd put“ i „Zelenilo Beograd“ uredilo je i prostor duž tržnog centra „Stari Merkator“. Asfaltirana je celokupna pešačka staza i postavljena pijačna oprema sa 70 novih bokseva, umesto starih tezgi gde su Novobeograđani navikli da kupuju raznu robu široke potrošnje.

Zadržan je stari duh za koji stanovnici Novog Beograda jako dobro znaju koliko je važan."

Aleksandar Šapić

Ukupna vrednost ove investicije, koja podrazumeva renoviranje pijace i prostora ispred pijace, kao i izgradnju novih parking-mesta, iznosi 263 miliona dinara.

Rekonstrukcija pijace „Stari Merkator" donela je modernizaciju i ono najbolje proizvođačima i kupcima - sada je opremljena sa 144 tezge i 20 rashladnih vitrina, a sređeni su i lokali koji se nalaze unutar pijace.

ZLA_7098.JPG
Aleksandar Šapić obišao je nedavno renoviranu pijacu „Stari Merkator" u okviru koje je izgrađen i novi parking i tom prilikom podsetio da toliko parking-mesta na Novom Beogradu nije otvoreno u poslednjih deset godina.
beograd.rs

Desetka. Odlično, stvarno prelepo i čisto i uredno."

Sugrađanka, kupac na pijaci „Stari Merkator" o rekonstrukciji ove pijace

– Zadržan je stari duh za koji stanovnici Novog Beograda jako dobro znaju koliko je važan. Sve je urađeno po svetskim standardima, ulaz, mlečni deo, tezge, sve izgleda kao u najmodernijim i najuređenijim evropskim gradovima. Na sve to važan je i ovaj parking koji će olakšati kupovinu posetiocima pijace – rekao je Aleksandar Šapić prilikom obilaska renovirane pijace „Stari Merkator".

Podsetimo, pijaca je otvorena još 1972. godine, a izgrađena je u okviru velikog trgovinskog kompleksa, u samom centru opštine Novi Beograd. Sada su na njoj potpuno nova krovna i podna obloga, kao i ventilacija, a na svim ulazima su nova, automatska vrata. Postavljene su nove vodovodne i kanalizacione cevi, ugrađena je nova spoljna stolarija i okrečeni svi zidovi unutar pijačnog dela.

Sadašnji izgled rekonstruisane pijace „Stari Merkator" i njene okoline možete da pogledate u galeriji fotografija ispod. 

Prema anketi urađenoj sa građanima koji su stalni korisnici i posetioci ove pijace, renoviranje je vrednovano sa najvišim ocenama, a utisci govore o tome koliko su red i čistoća svima važni.  

Parking, to je broj jedan što su uveli, to je potrebno da bi narod dolazio i obilazio nas ovde i ceo tržni centar", rekla je jedna od naših sugrađanki, dok druga smatra da je sada sve po PS-u. „Desetka. Odlično, stvarno prelepo i čisto i uredno, i trude se, ofarbali su i prilaz i sve namestili. Onako po PS-u, kako su i svetske".

Utiske sugrađana o uređenoj pijaci i okolnom ambijentu možete da pogledate u videu na linku ispod.

Podeli vest