Urnebesna tragedija.jpg
Narodno pozorište promo

Narodno pozorište promo

Gradske aktuelnosti

GLUMAC ALEKSANDAR VUČKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE „PETAR BANIĆEVIĆ“: Darovitost i studiozan rad odlučujući

10.06.2024.

GLUMAC ALEKSANDAR VUČKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE „PETAR BANIĆEVIĆ“: Darovitost i studiozan rad odlučujući
Veličina Slova

Glumac dobitnik je Nagrade „Petar Banićević“ za 2023. godinu, za uloge Mihajla Medakovića u predstavi Slobodana Selenića „Očevi i oci“ u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, kao i Koste u „Urnebesnoj tragediji“ Dušana Kovačevića, u režiji Jagoša Markovića.

Jednoglasnu odluku o priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do navršenih 35 godina života, a koji se umetnički istakao u periodu od 1. novembra 2022. do 31. decembra 2023. godine, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru doneo je žiri u kojem su bili glumica Dobrila Stojnić, prošlogodišnja dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ Nina Nešković i umetnički direktor Drame Molina Udovički Fotez.

Odluka o ovogodišnjem laureatu, prema rečima članova žirija, nije bila laka, jer su svi predloženi kandidati svojom darovitošću i predanim radom ostvarili uloge koje zaslužuju nagradu koja nosi ime velikana našeg pozorišta Petra Banićevića.

„Posle analitičnog i argumentovanog razgovora, glumac Aleksandar Vučković  se ipak izdvojio svojim ostvarenjima u pomenutim predstavama. Lik Mihajla Medakovića u predstavi Očevi i oci je očito blizak njegovom glumačkom senzibilitetu i temperamentu, a nesporna darovitost i studiozan rad su ga doveli do izuzetno uspešne kreacije, koja je već nagrađena na festivalima (Bucini dani u Aleksandrovcu, Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda u
Užicu, Međunarodnom festivalu glumca Nikšić i Sterijino pozorje).  Kosta u predstavi Urnebesna tragedija je uloga koja jasno govori o izuzetnom scenskom šarmu Aleksandra Vučkovića, kao i o širokom rasponu emocija, od duboko dramskih, gotovo tragičnih, do razigrano duhovitih stanja. Očito je reč o glumcu, stalnom članu Drame Narodnog pozorišta u Beogradu koji se igri na sceni predaje do kraja i time pleni srca publike“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006). Prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić, Suzana Lukić, Jovana Stojiljković i Nina Nešković.

Podeli vest
promo_banner_360@2x.jpg
Pridružite nam se!
"BEOGRADSKI DANI PORODICE 2024" OD 13. APRILA DO 15. JUNA: KULTURA, SPORT, UMETNOST, ISTORIJA I TRADICIJA
Pročitajte još