shutterstock_1589792785.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

DANAS JE SLAVA GRADA BEOGRADA: Spasovdan je simbol nepokolebljive vere i stalnog uzdizanja

13.06.2024.

DANAS JE SLAVA GRADA BEOGRADA: Spasovdan je simbol nepokolebljive vere i stalnog uzdizanja
Veličina Slova

Gradska slava Beograda Spasovdan obeležava se od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević, ustoličio Beograd kao svoju prestonicu.

Spasovdan simbolično ukazuje na stalno uzdizanje, vaznesenje grada iz pepela i nepokolebivu veru u budućnost, izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda.

Povodom gradske slave, u svečanoj sali Starog dvora predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i patrijarh srpski Porfirije obeležiće gradsku slavu sečenjem slavskog kolača, a od 19 časova će krenuti Spasovdanska litija centralnim ulicama Beograda. Ona ima ustaljenu trasu, simbolično zatvarajući krug u porti Vaznesenjske crkve, koja je i građena kao gradski hram.

Vernici od ranih jutarnjih sati dolaze u Vaznesenjsku crkvu da celivaju mošti Svetog Ave Justina Ćelijskog i čudotvornu ikonu Bogorodice, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije sa više arhijereja.

Grad ima i zaštitnicu, Presvetu Bogorodicu, kojoj je despot Stefan Lazarević posvetio Beogradu.

Koliki su značaj Srbi pridavali ovom prazniku vidi se i po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske sredenjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349. godine, a dopunjen takođe na Spasovdan, 1354. godine.

Na proslavi Spasovdana, 1939. godine, grad Beograd je odlikovan najvišim ratnim odlikovanjem ‒ Karađorđevom zvezdom sa mačevima IV stepena. Vredno je pomenuti da je Vaznesenjska crkva, sagrađena kao gradska 1863. godine, sačuvala originalni barjak Uprave grada Beograda. Na barjaku od crvenog brokata sa jedne strane je ikona Vaznesenja Gospodnjeg i, slovima od zlatnih niti, natpis: Opština grada Beograda 1938. Sa druge strane je ikona Svete Petke i poruka: Ko krsno ime slavi ‒ onom i pomaže.

Iz ove crkve, koja čuva gradsku slavu, 1992. godine ponovo je krenula litija, posle 46 godina kojoj je načalstvovao patrijarh Pavle.

Podeli vest