foto-1.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

TRADICIJA NAM POMAŽE DA IDEMO NAPRED, BUDEMO JEDINSTVENI I BOLJI: Aleksandar Šapić na obeležavanju Spasovdana

13.06.2024.

TRADICIJA NAM POMAŽE DA IDEMO NAPRED, BUDEMO JEDINSTVENI I BOLJI: Aleksandar Šapić na obeležavanju Spasovdana
Veličina Slova

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, patrijarh srpski Porfirije i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obeležili su danas gradsku slavu Spasovdan lomljenjem slavskog kolača u Starom dvoru.

Obraćajući se zvanicama, Šapić je izrazio zadovoljstvo što smo, kako je rekao, sada već drugi put od kada postoji ovo zdanje, baš na ovom mestu u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija lomili slavski kolač i na ovaj način obeležili slavu grada Beograda.

Želim da ovo postane deo tradicije i drago mi je što ove godine nastavljamo u tom pravcu."

Aleksandar Šapić povodom obeležavanja gradske slave Spasovdana

– Želim da ovo postane deo tradicije i drago mi je što ove godine nastavljamo u tom pravcu. Drago mi je što je tu moj prijatelj, predsednik srpske vlade Miloš Vučević, i to treba da bude još jedan pokazatelj da smo svi mi jedna strana, da smo svi na istom zadatku. Želimo da u periodu ispred nas pokažemo kako na različitim nivoima vlasti treba da sarađujemo, imamo stalnu komunikaciju i da pokažemo koliko je važno da u svim sferama društva vodimo sinhronizovanu i jedinstvenu politiku za interese srpskog naroda – rekao je Šapić.

On je dodao da postoji pokušaj jednog dela javnosti da se sve što je tradicionalno pokaže kao retrogradno.

foto-3.jpg
beograd.rs

– Mislim da je upravo obrnuto, da ono što je tradicionalno treba da nam pomogne da idemo napred, da budemo bolji i uspešniji. Izuzetna je čast što je Srpska pravoslavna crkva sa nama domaćin gradske slave. Potpuno sam siguran da se u budućnosti, i kako se budu menjali ljudi koji vode grad, ova tradicija neće menjati, da će postati prirodno što srpski narod i naš grad i zaslužuju. Hvala svima koji su došli da zajedno obeležimo ovaj važan dan. Neka nam je srećan Spasovdan – istakao je Šapić.

„Želimo da u periodu ispred nas pokažemo kako na različitim nivoima vlasti treba da sarađujemo, imamo stalnu komunikaciju i da pokažemo koliko je važno da u svim sferama društva vodimo sinhronizovanu i jedinstvenu politiku za interese srpskog naroda.”

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda

Patrijarh Porfirije je naglasio da je danas slava, a kada je slava onda je i radost.

– Slava je oslanjanje na korene, ali u isto vreme i pogled u budućnost. Slavimo autentičnog, pravog i jedinog Boga, ali danas slavimo i autentičnog i pravog čoveka. Slavimo jedinstvo između Boga i čoveka, ali i jedinstvo ljudskog roda, porodice, grada, svoga naroda. Zato nije slučajno da je Spasovdan izabran da bude slava prestonog grada – rekao je srpski patrijarh.

foto-7.jpg
beograd.rs

Svečanosti su prisustvovali član Privremenog organa Nikola Nikodijević, beogradski nadbiskup Ladislav Nemet, beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, sveštenstvo SPC, narodni poslanici, ministri, gradski sekretari i predsednici opština.

Tradicionalna spasovdanska litija od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save održaće se večeras od 19 časova.

Tradicija lomljenja slavskog kolača posle petnaest godina vraćena je 2023. godine u Stari dvor. Tada se Aleksandar Šapić, tokom svog gradonačelničkog mandata, zajedno sa srpskim patrijarhom Porfirijem obratio zvanicama na prijemu povodom gradske slave – Spasovdana i istakao da je Spasovdan slava svih Beograđana.

Fotografije možete preuzeti ovde.
Video-materijal možete preuzeti ovde.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest