Prostorni prikaz 23.jpg
prirodnjački muzej

prirodnjački muzej

Gradske aktuelnosti

PRIRODNJAČKI MUZEJ DOBIJA NOVU ZGRADU: Namenski objekat u „Parku prijateljstva“ na Ušću

14.06.2024.

PRIRODNJAČKI MUZEJ DOBIJA NOVU ZGRADU: Namenski objekat u „Parku prijateljstva“ na Ušću
Veličina Slova

Prirodnjački muzej u Beogradu će uskoro u „Parku prijateljstva“ dobiti namensku zgradu

Nakon skoro 130 godina postojanja, jedan od najdugovečnijih muzeja u Srbiji dobiće prvi put namensku zgradu, koja će biti smeštena u „Parku prijateljstva“ u Novom Beogradu. 

Izgradnjom nove zgrade, jedan od najznačajnijih muzeja u Srbiji dobiće neophodne uslove za smeštaj i trajno čuvanje zbirki, koje se trenutno čuvaju u depoima na Vračaru.

Prostorni prikaz 12.jpg
prirodnjački muzej

„Nažalost proteklo je mnogo godina, sledeće godine ćemo proslaviti 130 godina od osnivanja muzeja, 130 godina sna, 130 godina ali istovremeno ne samo sanjanja već intenzivnog rada, istraživanja, proučavanja, obogaćivanja zbirki, tolikog obogaćivanja da danas imamo ni manje ni više skoro 2 miliona predmeta koje po uslovima muzeologije, često kažem ljubomorno čuvamo u našim depoima upravo u ove dve zgrade n u Njegoševoj ulici na Vračaru”, rekao je direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić

U videu ispod se nalazi cela izjava direktora Prirodnjačkog muzeja Slavka Spasića.

Nova muzejska zgrada nalaziće se između Palate Srbija i Velikog ratnog ostrva, a u produžetku zgrade ka Zemunu biće i akvarijum. S obzirom na to da će oba objekta biti ispod zemlje, birala se lokacija za izgradnju gde ima najmanje stabala.

„Ideja o nastanku Prirodnjačkog muzeja potekla je od Profesorskog društva koje je na svojoj sednici davnog decembra 1893. godine razmatralo ideju o osnivanju muzeja kakvog zaslužuje Srbija - muzeja koji se tako tada nazivao Jestastveničkog muzeja.”

Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja

Zgrada muzeja biće izgrađena prema idejnom rešenju akademika prof. Branislava Mitrovića i arhitektonskog studija „MITarh“. Ovim rešenjem predviđeno je i da fasada muzeja bude staklena prema levoj obali Dunava, kao i da ima zeleni krov, koji će biti dostupan posetiocima.



Podeli vest