shutterstock_1310886638.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

SUZBIJANJE KRPELJA NA JAVNIM ZELENIM POVRŠINAMA: „Gradska čistoća” nastavlja akcije i narednih dana

17.06.2024.

SUZBIJANJE KRPELJA NA JAVNIM ZELENIM POVRŠINAMA: „Gradska čistoća” nastavlja akcije i narednih dana
Veličina Slova

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” Beograd nastaviće sutra akciju suzbijanja krpelja na javnim zelenim površinama na teritoriji Beograda.

Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi od 10 do 14 časova, a obuhvatiće javne zelene površine na Novom Beogradu – ušće sa priobaljem i okolnim parkovima.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom, kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura, aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, a upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah. Iz „Gradske čistoće” apeluju na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest