MIX_4591.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

ČETIRI GODINE PREDA MNOM JEDAN VELIKI MOTIV DA NASTAVIM SVE ŠTO JE ZAPOČETO: Aleksandar Šapić izabran za gradonačelnika Beograda

24.06.2024.

ČETIRI GODINE PREDA MNOM JEDAN VELIKI MOTIV DA NASTAVIM SVE ŠTO JE ZAPOČETO: Aleksandar Šapić izabran za gradonačelnika Beograda
Veličina Slova

Aleksandar Šapić izabran je na današnjoj sednici za gradonačelnika Beograda, na predlog predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića. Njemu je ovo drugi mandat, a izabran je na period od četiri godine.

Obraćajući se odbornicima Šapić je zahvalio svima koji su ukazali poverenje njemu, zamenici gradonačelnika, kao i budućoj gradskoj vladi i istakao da se nada da će to ukazano poverenje svi zajedno opravdati.

Pred nama su veliki izazovi" 

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda

 - Osećam zadovoljstvo jer nisam čovek sklon euforiji, ali sam fokusiran na ono što nas čeka. Najvažnije je da Beograd izlazi iz vanrednog stanja i nastavlja tamo gde je stao, a pred nama su veliki izazovi. Iako su me zvali odlazeći gradonačelnik evo sada sam dolazeći, mada nemam više ambicija da posle ovog mandata imam novi. Zato su ove četiri godine preda mnom jedan veliki motiv da nastavim sve što je započeto, da uradimo velike i važne stvari i ostavimo Beograd sa takvim promenama koje nije imao proteklih nekoliko decenija – rekao je Šapić.

MIX_4483.jpg
beograd.rs

On je u ekspozeu istakao da želi da upravo na konkretnim stvarima koje su urađene u protekle dve godine, zasnuje objektivno poverenje i nadu da će se ostvariti sve ono što je planirano.

– Ovde sam čuo mnoge reči izrečene na moj račun u maniru koji sam gledao prethodne dve godine. Zanimljivo je da ljudi koji ne žele apsolutno ništa da mi priznaju, a ni ljudima koji rade sa mnom, ne priznaju ni to da očigledno imam veliku sreću u životu. Jer kada ste petnaest godina na najodgovornijim mestima u lokalnoj politici, deset godina vodite najmnogoljudniju gradsku opštinu, pre toga ste dve godine u kabinetu gradonačelnika, kada ste godinu i po dana gradonačelnik Beograda i bivate opet izabrani, kada izlazite uvek na izbore kao nosilac liste i iako su to činjenice, onda vam se imputira da ste nesposobni i da ne znate ništa, da vas niko ne voli, ni bivša ni sadašnja stranka, da me mrze svi odbornici i saradnici. Onda mi priznajte da bar imam sreće, neku veštinu moram da imam jer je nemoguće da se 15 godina nalazim na odgovornim funkcijama, a da nemam baš ni jednu karakteristiku na osnovu koje bih mogao da budem tu svih ovih godina – istakao je Šapić.

U jednom delu medija, kako je istakao, ne postoji ni jedan jedini izveštaj po kojem bilo koja stvar koju smo uradili predstavlja nešto što valja.

– Imam utisak da određeni ljudi, koji po pravilu kritikuju svaki potez aktuelne gradske vlasti, nikada nemaju potrebu da se osvrnu i pogledaju iza sebe na ono što su u životu postigli. Moj život i karijera su merljivi, bilo da govorimo o periodu kada sam bio aktivni sportista, bilo o ovih 15 godina koliko se bavim lokalnom samoupravom. Jednostavno, imam utisak da za određene ljude bukvalno ništa što je urađeno u prethodne dve godine nije dobro – naglasio je Šapić.

MIX_4242.jpg
beograd.rs

Gradonačelnik je rekao da pojedinima nije dobro ništa od onoga što je urađeno prethodne dve godine, te da treba da se odreknu svega što je postignuto i unapređeno u gradu.

– Preko 150 miliona evra je opredeljeno za socijalne mere, tako da bi sve to, ako ne valja, moralo biti ukinuto. Morala bi biti ukinuta Odluka o besplatnim vrtićima, kao i subvencionisanje privatnih vrtića, đačka pomoć koja će ove godine iznositi 20.000 dinara, besplatni udžbenici, besplatni časovi engleskog jezika, a da počne naplaćivanje svih usluga socijalne zaštite, te da se uvedu liste čekanja za lične pratioce za decu, geronto-domaćice, personalne asistente za odrasle. Morali bi da zatvore novoizgrađeni, najmodernije opremljen Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Barajevu, da devastiraju šest opremljenih i obnovljenih dnevnih boravaka. Morali bi da ukinu i novogodišnje vaučere od 6.000, besplatne bazene u toku leta za sve Beograđane, da promptno smanje povećane plata vaspitačicama, uz to ide i odluka o solidarnoj pomoći koja je bila 25.000 dinara, a sada je 40.000 dinara za sve zaposlene u predškolskim ustanovama, te da sruše 11 vrtića, od kojih je osam u izgradnji. Danas 80.000 dece ide u vrtiće, pre deset godina bilo ih je 45.000. Nakon vrtića bi morali da sruše pet osnovnih škola, od kojih su tri obnove u toku, ali i da unište više od 500 obnovljenih i rekonstruisanih ulica, da ukinu kružne tokove koje smo masovno krenuli da postavljamo, zatrpaju podvožnjak ispod železničke pruge koji bi trebalo da rastereti jednu od najprometnijih ulica na Novom Beogradu, Omladinskih brigada – naglasio je Šapić.

MIX_4095.jpg
beograd.rs

Danas 80.000 dece ide u vrtiće, pre deset godina bilo ih je 45.000" 

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda

On je rekao da bi očekivao da oni koji kritikuju sve što je dosada urađeno u gradu Trg Nikole Pašića vrate u vreme Marksa i Engelsa, te da sklone i Nikolu Pašića.

– Da ukinu više od 2.600 parking mesta, zatrpaju podzemne garaže u Vlajkovićevoj koja se upravo radi, Skerlićevoj koja započinje uskoro da se radi, kao i garažu Hala Pinki koja je otvorena. Očekivao bih da ukinu odluku kojom je omogućeno pretvaranje svih površina u vlasništvu grada i republike u parking zone, zatim da krenu i na pijace. Da ruiniraju rekonstruisanu pijacu u Borči, kao i pijacu Stari merkator, da poruše pijace u Obrenovcu i Lazarevcu koje se grade, da otkopaju više desetina primarne i sekundarne vodovodne mreže, obustave nastavak izgradnje vodovoda Makiš-Mladenovac, unište groblje kućnih ljubimaca. Novu autobusku stanicu na Novom Beogradu, koja će biti jedna od najboljih u Evropi, da poruše, izravnaju i vrate u pređašnje stanje, obustave radove na metrou, razmontiraju više desetina dečjih igrališta, sportskih terena i teretana na otvorenom, zatvore kanalizacionu crpnu stanicu u Krnjači, zatvore rekonstruisane klubove za penzionere, a rekonstrukciju zgrade Hitne pomoći što pre zaustave i vrate i pređašnje stanje. Da prekinu praksu noćnih radova, kontrolu buke u ugostiteljskim objektima i vrate taksi vozila da budu šarena – rekao je prvi čovek prestonice.

Šapić je istakao da neće dozvoliti da se ukine broj 11–0–11 koji je uveden kao jedinstven broj telefona i da takav servis ne postoji u ovom delu Evrope.

– Krenuli smo u sređivanje beogradskog priobalja jer nam je Bog dao da živimo na ušću dve velike reke. Raskinuli smo ugovor sa Kentkartom i uveli novi, jednostavniji i daleko transparentniji sistem upravljanja javnim prevozom. Danas je javni prevoz u našem gradu najjeftiniji u ovom delu Evrope. Uvedena je nova oprema za operativno kontrolni centar za praćenje vozila koja doprinosi boljoj kontroli vozila. Oni bi uništili više stotina novih vozila koja su postala sastavni deo javnog prevoza i vratili stara rashodovana, vratili ugovore privatnicima koji dobijaju pare od grada, a nemaju obavezu bilo šta da investiraju, niti da kupe nova vozila. Da se nastavi sa bacanjem para u gradsko saobraćajno kojem će se plaćati najskuplja cena po kilometru uz dodatno investiranje u vozila i subvencije za plate, umesto da se privatnici nateraju da obezbede nova vozila. Traže da se ukine uslov da sva vozila u centu grada saobraćaju na gas, da se uklone informativne table i ukinu plan za stajališta širom grada – poručio je novoizabrani gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, oni koji žele da spreče razvoj grada traže obustavljanje postavljanja 102 komunalno-bezbednosna objekta koji će biti postavljeni širom našeg grada, koji će biti povezani sa svim vrtićima i školama i sastavni deo bezbednosnog projekta koji ne postoji nigde u Evropi.

– Ukinuli bi i manifestaciju Beogradski dani porodice koja je postala prepoznatljiva širom regiona, a hvalili bi se festivalima poput Mirdite i drugima manifestacijama ponosa – rekao je Šapić.

Kako je naveo jedan od najvažnijih spomenika kulture našeg grada Spomenik braniocima Beograda iz 1915. godine bi uništili i vratili u pređašnje stanje, a isto to bi uradili i sa Spomen parkom kraljeva česma u Lisičijem potoku, koji smo takođe uredili. Pretpostavlja da bi ukinuli i Zavod za sport i medicinu i smanjili novčana davanja svim gradskim sportskim savezima.

– Smanjili bi odmah budžete svim gradskim opštinama i vratili bi ih na nivo pre ove gradske vlasti, ukinuli kapitalni budžet za prigradske opštine i onemogućili sanaciju kilometara atarskih puteva, rekonstrukciju desetina prigradskih škola, vrtića, sportskih terena i drugih projekata. Polupali bi, pretpostavljam plato ispred Hrama sv. Dimitrija i vratili u stanje od pre 50 godina kao i škole u Dudovici i Junkovcu, skinuli fasadu i novu stolariju sa Osnovnih škola „Voka Savić” i „Knez Lazar”, prekopali preko 10 terena i igrališta u lazarevačkim selima, srušili dve balon hale koje su urađene od novca grada. Srušili bi novi sportsko-rekreativni centar u Barajevu, novu Ambulantu u naselju Gaj, prekopali preko 50 kilometara asfaltiranih puteva. Kad bi krenuli da ruše produžili bi prema Mladenovcu i srušili bi dve ambulante u toj opštini kao i dve koje su u ovom trenutku u izgradnji. Srušili bi novi vrtić u Mladenovcu i na desetine kilometara atarskih puteva. Došli bi i do Grocke pa bi srušili i novu halu koja je uveliko u izgradnji i nove sportske terene koji su u planu da se grade – rekao je Šapić.

Što se tiče budućih projekata pretpostavljam, dodao je Šapić, da bi zaustavili uklanjanje Starog savskog mosta koji koči razvoj Beograda i siguran sam da bi odmah krenuli u zatrpavanje tunela koji smo krenuli da probijamo, a ceo taj projekat je sigurno jedan od najvećih u ovom delu Evrope i koji će smanjiti gužve u tom delu grada. Siguran sam da bi zaustavili sređivanje platoa u Pariskoj ulici kako bi dobili pešačku zonu od Kalemegdana do Terazijske česme. Razvalili bi Knez Mihailovu, a takođe ne bi započeli ni sređivanje platoa ispred Filozofskog fakulteta.

MIX_4048.jpg
beograd.rs

On je napomenuo da protivnici njegovih ideja ne bi gradili ni pešačko-biciklistički most preko Save, koji bi građanima omogućio veoma brz dolazak sa Novog Beograda do Ade Ciganlije i obratno.

–Radovi na izgradnji tog mosta trebalo bi da počnu u roku od nekoliko meseci. Takođe, našim političkim protivnicima ne sviđa se ni ideja preseljenja Zoološkog vrta sa sadašnje lokacije na Adu Ciganliju, gde bi životinje imale mnogo više prostora i prirodnije okruženje. Pretpostavljam da ljudima koji se protive svakoj našoj odluci ne odgovara ni najavljena modernizacija i najveće obnavljanje voznog parka GSP-a u istoriji Grada Beograda, koja će takođe biti moguća zbog odluka aktuelne gradske vlasti. U naredne dve i po godine kompletan vozni park GSP-a biće obnovljen, što podrazumeva više od 1.000 autobusa i 100 tramvaja – naveo je Šapić.

Prvi čovek Grada Beograda je rekao da mnogi koji kritikuju proces početka gradnje kanalizacione mreže na levoj obali Dunava.

–Ljudi kritikuju, a nemaju pojma kako teče taj proces i sa kakvim se problemima susrećemo. Verovao sam da će taj projekat biti pokrenut, ali sam ubeđen da će do kraja leta početi radovi i da će leva obala Dunava dobiti kanalizaciju. Postoje naravno i projekti koje radimo sa Republikom i bez čije pomoći Grad ne bi mogao sam da ih „iznese“. Obilaznica oko Beograda je završena posle 40 godina, a radili su je zajedno Republika i Grad. Obilaznica je po prvi put omogućila Gradu Beogradu da izmesti teški saobraćaj iz centra grada. Očekuje nas izgradnja metroa, koja je po prvi put postala realnost. Čekamo mašinu „krticu“, koja je naručena i očekujemo da stigne. Grad uveliko radi na eksproprijaciji, a za nekoliko meseci kreću i radovi koje će građani moći da vide i više neće predstavljati nešto „virtuelno“. To je projekat od nacionalnog značaja i svakako Grad ne bi mogao sam da ga realizuje.
Neke od tih velikih projekata koje Grad realizuje sa Republikom su i metro kao najveći kapitalni projekat u poslednjih 50 godina, izgradnja nove železničke stanice na Novom Beogradu preko puta autobuske stanice, kao i izgradnja novog sajamskog prostora u okviru čitavog kompleksa Ekspo 2027.

–Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom selu je takođe nešto što se čeka decenijama. Mislim da zbog svih stvari koje sam naveo moramo da iskoristimo dobar ekonomski momenat u kome se Srbija nalazi. Mnoge druge stvari će biti urađene u našem gradu i tvrdim vam da će ovaj grad imati svoje najveće infrastrukturne kvalitativne promene, nove socijalne mere i ono što je rađeno u proteklih dve godine i ono što je rađeno u proteklih 15 godina jer da nije rađeno tad kvalitetno ne bi mogli da se nastavimo. Možda sam ja imao malo više hrabrosti i odvažnosti da neke loše stvari odsečem pa sam za to i plaćao cenu i dobijao udarce sa svih strana – rekao je on i dodao da to njemu nije bilo teško jer ima iskustva i u životu je mnogo prošao.

MIX_4118.jpg
beograd.rs

On je na kraju istakao da pretpostavlja da bi neki od opozicionih skinuli sve simbole srpstva te tako umesto srpske i beogradske zastave okačili šarenu zastavu, ali kako je rekao za to će morati još malo da sačekaju.

–Na Skupštini Grada će se vijoriti samo beogradska i srpska zastava i Beograd će biti samo srpska prestonica i kao i uvek otvoren za sve nacije vere i svih opredeljenja, ali i grad koji poštuje svoju kulturu, istoriju, narod i državu. Razvijaće se brže i bolje od svakog grada, ne samo u okruženju nego i mnogo šire, i služiće na pravi ponos svih nas u koji u njemu živimo. Dok sam ja na njegovom čelu, biće grad u kome će se znati red koji će voditi srpski gradonačelnik koji će zastupati interese svojih žitelja, koji se neće snebivati i sramiti da kaže da je ponosan što je predstavnik prave i autentične beogradske i srpske politike – zaključio je gradonačelnik Beograda.

Na Skupštini grada će se vijoriti samo beogradska i srpska zastava"

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda

Odbornici su usvojili predlog novoizabranog gradonačelnika Aleksandra Šapić o imenovanju zamenice gradonačelnikaVesne Vidović, koja je i u prethodnom mandatu obavljala ovu funkciju. Takođe, izabrani su i članovi Gradskog veća, Stevo Marušić, Miloš D. Jovanović, Zoran Adamović, Miroslav Gajić, Đorđe Trišić, Lazar Marić, Nikola Dragićević, Miljan Damjanović, Violeta Filip, Slobodan Šolević, dr Milivoje Pajović, Mira Jovanović i Vladimir Trajković.

Neposredno pre izbora gradonačelnika, zamenice gradonačelnika i članova Gradskog veća odbornici su usvojili i Izveštaj Administrativno-mandatne komisije o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine grada.

Fotografije možete preuzeti ovde.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest