shutterstock_1310886638.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

NOVA AKCIJA PROTIV KRPELJA: Suzbijanja u Miljakovačkoj šumi, Filmskom gradu i na Avali

25.06.2024.

NOVA AKCIJA PROTIV KRPELJA: Suzbijanja u Miljakovačkoj šumi, Filmskom gradu i na Avali
Veličina Slova

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP-a „Gradska čistoća” nastaviće i danas akciju suzbijanja krpelja na javnim zelenim površinama na teritoriji Beograda.

Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi od 8.30 do 12 časova, a obuhvatiće sledeće javne zelene površine: Miljakovačku šumu, Novo skojevsko naselje, Filmski grad, Galovicu – 45. blok, Avalu – izletničke površine, kao i SP „Jajinci”.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom, kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura, aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah. Iz JKP-a „Gradska čistoća” apeluju na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i na pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest