shutterstock_1929693059.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

POZIV DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI: Akcija „Crveno-bela krv” na stadionu „Rajko Mitić”

26.06.2024.

POZIV DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI: Akcija „Crveno-bela krv” na stadionu „Rajko Mitić”
Veličina Slova

Tradicionalna akcija „Crveno-bela krv” održaće se sutra i prekosutra u medija centru stadiona „Rajko Mitić” od 10 do 18 časova, najavljeno je iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi obeležiće svojevrsni jubilej, s obzirom na to da se održava trideseti put.

Dosadašnji rezultati su fantastični. Tokom prethodnih 29 akcija prikupljeno je više od 12.000 jedinica krvi (blizu šest tona). Gotovo 3.000 ponosnih davalaca je upravo tokom akcije „Crveno-bela krv” prvi put dalo krv. Rekord je zabeležen u avgustu 2019. godine, kada je za dva dana prikupljeno 1.488 jedinica krvi.

Naglašeno je da je ovo period godine kada je veliki deficit davanja krvi, te je veoma važno da se baš sada odazovu svi oni koji žele da doniraju krv. Podsećaju i da jedna jedinica krvi može da spasi i do tri života.

Krv mogu da daju sve osobe uzrasta od 18 do 65 godina. Potrebno je da budu zdrave, naspavane, da obeduju pre davanja krvi i da ne budu pod dejstvom alkohola ili nekih drugih opijata. Interval između davanja krvi treba da bude tri meseca za osobe muškog, odnosno četiri meseca za osobe ženskog pola.

„Zvezdaši, pokažite humanost”, navedeno je u pozivu.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest