2627395ed8b1e60ad82ae76b80dd18a6_8729747453.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

MILUNKA SAVIĆ DOBILA SPOMENIK U BEOGRADU: Beograd i država se odužili najodlikovanijoj ratnici Velikog rata

27.06.2024.

MILUNKA SAVIĆ DOBILA SPOMENIK U BEOGRADU: Beograd i država se odužili najodlikovanijoj ratnici Velikog rata
Veličina Slova

Milunka Savić, naša velika heroina iz Prvog svetskog rata, dobila je danas spomenik u Beogradu.

Tim činom naš grad i država odužili su se na adekvatan način ovoj najodlikovanijoj ratnici Velikog rata.

Svečanosti je u ime Grada Beograda prisustvovala zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, koja je u izjavi za Beoinfo poručila da je ponosna na to što je Milunka Savić, jedna od najhrabrijih ratnica u našoj zemlji, dobrovoljac balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, dobila spomenik u našem gradu.

– Milunka je jedina žena u svetu koja je odlikovana najvišim francuskim ordenom – Ratnim krstom sa zlatnom palmom, koji joj je uručio lično komandant general Franše d’Espere. Zlatnu Karađorđevu zvezdu vojničkog reda dobila je od prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, a medalju za hrabrost „Miloš Obilić” uručio joj je general Božidar Terzić, vojni ministar. Nosilac je i dva ordena Francuske legije časti – podsetila je Vesna Vidović.

7bd816b9d54c6d1bb58c5733da865d6a_1249589651.jpg
beograd.rs

 Ona je ukazala i da je Milunka Savić na ratištu provela osam godina.

– Bila je u čuvenom Gvozdenom puku „Knjaz Mihailo”, u Sremskom dobrovoljačkom odredu u odbrani Beograda 1915. godine. Sa srpskom vojskom i narodom teško ranjena prešla je Albaniju i učestvovala u proboju Solunskog fronta. Posle Drugog svetskog rata bila je zaposlena u Zavodu za izradu vojne odeće, a kasnije je radila i kao čistačica. Već bolesna podigla je i školovala svoju ćerku, ali i usvojenu i drugu decu. Živela je skromno i povučeno – rekla je zamenica gradonačelnika.

011ddc10c63a42fd263a6d80379b42c0_6473252125.jpg
beograd.rs

 Kako je navela, za podizanje ovog spomenika izabrano je naselje Braće Jerković jer je u njemu Milunka provela poslednje godine života.

– Naša velika heroina, slavljena u ratovima i zaboravljena u miru, decenijama je živela u maloj, neuslovnoj kućici na Voždovcu, u ulici koja sada nosi njeno ime. Podizanje ovog spomenika jedan je od načina da se odužimo našoj hrabroj heroini i podsetnik svima nama da treba da brinemo i da ne zaboravljamo heroje koji su život posvetili borbi za srpski narod. Mi danas živimo u miru i nadam se da nikada više nijedan građanin svoje herojstvo neće morati da zaslužuje u ratovima, ali svako od njih treba da nam služi za primer kako da se svakoga dana svojim radom i posvećenošću hrabro borimo za našu Srbiju – poručila je Vesna Vidović.

Premijer Vlade Republike Srbije Miloš Vučević rekao je da su neustrašive Srpkinje, koje su u velikim ratovima pokazale požrtvovanje i nesebičnost, ostavile dubok trag u istoriji.

– Bugarski okupator u Prvom svetskom ratu je smatrao da su naše žene živi centar srpskog duha. U njuhovim dokumentima je stajalo: „Istrebljenje srbizma predstavlja u stvari istrebljenje srpskih žena koje su najmoćniji faktor srbizma” – naveo je Vučević i podsetio na brojna odlikovanja i ratne podvige Milunke Savić, te se zapitao da li u današnjem vremenu sebičnosti i materijalizma možemo da pojmimo njenu žrtvu.

56e8dd0e4816b350d2219a59d335154f_1170448900.jpg
beograd.rs

 Kako je predsednik Vlade rekao, ona je dugo vremena bila skrajnuta i zaboravljena u „jugoslovenskom upravljačkom eksperimentu”, a sada se ta istorijska nepravda ispravlja.

Zahvalno srpstvo se danas seća ove neustrašive ratnice i zahvaljujem svima za podizanje ovog spomenika, kao i prisutnima, jer to pokazuje da nam je potrebno jedinstvo. Grad Beograd ovim spomenikom vraća mali deo duga žrtvi i herojstvu Milunke Savić. Zahvaljujući njoj, čitav svet je mogao da vidi snagu rodoljublja srpske nacije i da razume koliko Srbi cene i ljube slobodu – istakao je Vučević.

Događaju su prisustvovali predstavnici države, Vojske Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Opštine Voždovac, v. d sekretara za urbanizam i građevinske poslove Marko Kulić, kao i sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić.

 Izvor: Beoinfo

Podeli vest