shutterstock_1427984033.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

AKCIJA NA VIŠE LOKACIJA: Ekipe „Čistoće“ nastavljaju suzbijanje krpelja

27.06.2024.

AKCIJA NA VIŠE LOKACIJA: Ekipe „Čistoće“ nastavljaju suzbijanje krpelja
Veličina Slova

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP-a „Gradska čistoća” sutra nastavljaju akciju suzbijanja krpelja na javnim zelenim površinama na teritoriji Beograda.


Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi od 8 do 12 časova i obuhvatiće javne zelene površine na Banjici, u Stepinom gaju, Šumicama, Surčin selu, Dobanovcima, Jakovu, Bečmenu, Nautičkom selu „Biser”, Grockoj, Ada Huji, Kalemegdanu, Makišu, koloniji Kosmaj, parku Banovo brdo, parku Bele vode i Lipovičkoj šumi.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom, kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura, aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine i upisano je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah.

Apeluje se na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i na pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest