Grad Beograd - VIKEND U BEOGRADU 1.png
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

KAKO PROVESTI VIKEND U BEOGRADU: Odlazak u prirodu i upoznavanje znamenitosti

28.06.2024.

KAKO PROVESTI VIKEND U BEOGRADU: Odlazak u prirodu i upoznavanje znamenitosti
Veličina Slova

Predah od svakodnevnih obaveza tokom vikenda, Beograđani i gosti glavnog grada mogu potražiti upoznajući znamenitosti i istoriju prestonice ili odlaskom na mirna zelena prostranstva koja predstavljaju prirodno dobro Beograda.

Najveći grad u našoj zemlji ima uzbudljivu kulturu i istoriju, koju posetioci, ali i stanovnici glavnog grada mogu videti u nekom od prestoničkih muzeja. Osim toga, u Beogradu, skrivena od gradske buke i užurbanog života, nalaze se uređena izletišta koja su idealna za uživanje, kao i rekreaciju.

Odlazak u muzej ili u prirodu mogu biti idealan beg, posebno tokom toplih letnjih dana. U narednom delu teksta slede predlozi lokacija koje mogu biti deo plana za vikend u Beogradu.

PARK-ŠUMA KOŠUTNJAK
Ljubiteljima prirode i rekreacije Košutnjak nudi brojne sadržaje kao što su tereni za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, zatvoreni bazen, a tokom letnjeg perioda dostupno je pet otvorenih bazena.

Prirodno bogatstvo Košutnjaka su šume listopadnog i četinarskog drveća koje su ispresecane stazama. Zahvaljujući bogatoj ponudi sportskih i zabavnih aktivnosti u prirodi, Košutnjak je jedno od omiljenih izletišta Beograđana.

AVALA
Najniža šumadijska planina nalazi se na oko 500 metara nadmorske visine, na njoj je nastanjeno skoro 600 biljnih vrsta, šuma čini oko 70 odsto njenog prostranstva.  

Grad Beograd - VIKEND U BEOGRADU 3.png
beograd.rs

Nalazi se u neposrednoj blizini Beograda, a osim bujne vegetacije i prirodnih lepota, posetioci mogu videti spomenike i znamenitosti, kao što su Avalski toranj, jedan od prepoznatljivih simbola grada, Spomenik Neznanom junaku i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima.

Avalski toranj visok je 204,68 metara i najviša je građevina ovog tipa na Balkanu.

ADA CIGANLIJA
Tokom letnjeg perioda Ada Ciganlija postaje jedno od omiljenih izletišta, zbog najveće gradske plaže koju nudi Savsko jezero, kao i brojnih sportskih i zabavnih aktivnosti.

Počela sezona kupanja na Adi Ciganliji5.jpg
beograd.rs

Odbojka na pesku, fudbal, rukomet, tenis, golf, košarka, bandži džamp, zip lajn, akva ski, pedalina, vožnja vozićima samo su neki od sadržaja koje nudi „beogradsko more“. Pauzu između brojnih sportskih aktivnosti, posetioci mogu pronaći u nekom od restorana i kafića koji su raspoređeni oko Savskog jezera.

NARODNI MUZEJ
Narodni muzej u Beogradu jedno je omiljenih odredišta, kako za stanovnike Beograda, tako i za brojne turiste. Muzej sadrži bogatu izložbenu i izdavačku delatnost, a nedeljom je besplatan ulaz za sve.

Narodni muzej sadrži vredne primerke od doba paleolita pa sve do umetnosti 20. veka. Postavka muzeja organizovana je na tri nivoa i zauzima površinu od 5000m².

Specijali_Simboli Beograda_Narodni muzej 9x16.00_00_34_05.Still047.jpg
beograd.rs

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI
U Parku prijateljsta na Ušću nalazi se Muzej Savremene umetnosti koji čuva bogatu kolekciju umetničkih dela od 1900. godine do danas. U muzeju se trenutno nalazi oko 8000 dela, a posetioci mogu videti reprezentativnu kolekciju jugoslovenske i srpske umetnosti.

Osim stalne postavke, česte su i gostujuće izložbe svetskih umetnika, koje posetioci mogu videti. Pored zgrade na Ušću, u sastavu Muzeja savremene umetnosti su Salon MSUB i Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

BOTANIČKA BAŠTA „JEVREMOVAC”
U centru prestonice, nalazi se zelena oaza u kojoj su smeštene domaće, evropske i egzotične vrsta drveća, žbunja i zeljastih biljaka. Botanička bašta „Jevremovac” u svom sastavu ima Staklenik, Japanski vrt i otvoreni prostor koji zajedno čine „pluća” centralnog dela grada.

144 SIMBOLI BEOGRADA - BOTANIČKA BAŠTA 1.jpg
beograd.rs

U Botaničkoj bašti smešten je Herbarijum Univerziteta u Beogradu koji sadrži preko 250 hiljada uzoraka vaskularnih biljaka. Jedna od najznačajnijih kolekcija je zbirka Josifa Pančića u kojoj se nalaze herbarski primerci biljaka iz 19. veka, sakupljeni na teritoriji Srbije, Crne Gore i Bugarske.

 Botanička bašta je otvorena za posetioce svakog dana, a velike zelene površine i nesvakidašnje biljne vrste u samom centru grada čine je idealnim mestom za odmor i opuštanje. 

U centru, kao i na periferiji Beograda postoje brojni uređeni parkovi u kojima se nalaze sadržaji za decu, ali i značajni spomenici. Poput muzeja i popularnih izletišta, zelene površine beogradskih parkova, takođe mogu biti idealno mesto za beg od gradske gužve i sunca tokom vikenda.

Podeli vest