Grad Beograd -  Prva namenska zgrada Prirodnjačkog muzeja u Beogradu 1.png
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

JEDNA OD NAJSTARIJIH SRPSKIH INSTITUCIJA: Prirodnjački muzej čuva Pančićevu omoriku, srpsku ramondu, fosile i meteorite

03.07.2024.

JEDNA OD NAJSTARIJIH SRPSKIH INSTITUCIJA: Prirodnjački muzej čuva Pančićevu omoriku, srpsku ramondu, fosile i meteorite
Veličina Slova

Prirodnjački muzej osnovan je 1895. godine i jedini je muzej takve vrste u našoj zemlji, a na Ušću uskoro treba da dobije svoju prvu namensku zgradu.

Jedna od najstarijih ustanova kulture u Srbiji, u svojim biološkim i geološkim zbirkama čuva dva miliona vrednih primeraka, a raspon starosti predmeta iz kolekcije Prirodnjačkog muzeja je 4,5 milijardi godina.

Prirodnjačka kolekcija muzeja je najveća i najznačajnija u našoj državi, a nju, između ostalog, čine: meteoriti iz vremena nastanka Sunčevog sistema, stotine miliona godina stari fosili, kao i primerci Pančićeve omorike i srpske ramonde.

Grad Beograd -  Prva namenska zgrada Prirodnjačkog muzeja u Beogradu 3.png
beograd.rs

Prirodnjački muzej nalazi se na dve adrese, na Vračaru i na Kalemegdanu. Izložbe muzeja mogu se videti u Galeriji na Malom Kalemegdanu, a iako je prostor mali za stalnu prirodnjačku postavku, u njoj su na zanimljiv način prikazane atraktivne izložbe iz istorije prirode.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić ističe da je veoma važno da zbirke muzeja koje se čuvaju u depoima budu izložene, kao i da je potrebno obezbediti adekvatan izložbeni prostor. „Kroz dugi niz godina, decenija dakle kao što sam naveo, puno se radilo, puno se istraživalo, ali je uvek, svih godina, tinjala ideja, želja da se dobije prostor kakav se zaslužuje”, rekao je Spasić.

Cela izjava direktora Prirodnjačkog muzeja Slavka Spasića nalazi se u sledećem videu. 

Nakon skoro 130 godina postojanja, Prirodnjački muzej dobiće prvi put namenski objekat u „Parku prijateljstva“ na Ušću, koji će pružiti neophodne uslove za smeštaj i trajno čuvanje vredne kolekcije, koja se nalazi u depoima na Vračaru. 

Podeli vest