FOTO-2 (2).jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

POSLEDICE NEVREMENA OD SINOĆ UKLANJA 1.500 KOMUNALNIH RADNIKA: Gradonačelnik Aleksandar Šapić o superćelijskoj oluji

02.07.2024.

POSLEDICE NEVREMENA OD SINOĆ UKLANJA 1.500 KOMUNALNIH RADNIKA: Gradonačelnik Aleksandar Šapić o superćelijskoj oluji
Veličina Slova

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić istakao je da se situacija u gradu posle velikih padavina stabilizuje, te da je od sinoć na terenu 1.500 radnika svih komunalnih službi koji uklanjaju posledice nevremena.

– Imali smo više od 250 intervencija naših javnih komunalnih preduzeća, a na terenu je angažovano 118 cisterni i transportnih vozila, kao i 22 čistilice, 463 radnika „Gradske čistoće”, odnosno ukupno 1.500 radnika svih gradskih službi. Situacija počinje da se stabilizuje – rekao je Šapić.

FOTO-1 (2).jpg
beograd.rs

Gradonačelnik Beograda je apelovao na sugrađane da u ovakvim situacijama budu svesni svih okolnosti.

– Superćelijske oluje očigledno postaju naša realnost, a do sada smo čak i imali sreće u odnosu na ono što se događalo u regionu poslednje dve do tri godine. Podsetiću da je pre svega par dana došlo do velikih poplava u Švajcarskoj i Nemačkoj, a čak je i Zagreb dosta opustošen. Prema podacima, padavine su kod nas iznosile u proseku oko 55 litara po kvadratnom metru, što je količina za čitav jedan mesec – istakao je Šapić.

FOTO-3 (1).jpg
beograd.rs

On je ukazao da su za probleme sa velikom količinom vode na ulicama u prethodnom periodu postojala dva razloga, a prvi se odnosi na neočišćene odvode, što više nije slučaj jer komunalne službe redovno čiste sve odvode.

– Drugi problem je fi cevi koje postoje u kišnoj kanalizaciji grada i koje ne mogu da prime veću količinu kiše, što je problem svuda u svetu, čak i u daleko razvijenijim i bogatijim sredinama i gradovima. Treći problem predstavljaju objektivne okolnosti jer kada se desi oluja i nevreme kakvo je bilo sinoć, tada voda na šahtove donosi granje. Dakle, dok neko fizički ne pomeri granje voda ne može da ode, što se i vidi na snimcima da čine radnici „Gradske čistoće”, koji su istovremeno pomagali i sugrađanima zatečenim u bujicama – rekao je Šapić.

FOTO-4 (1).jpg
beograd.rs

On je poručio da će gradske službe biti uvek spremne.

– Stručne službe su aktivne od sinoć, posebno od pet sati jutros, od kada smo svi bili na terenu. Očekujemo da će se vreme „smiriti” do kraja večeri, iako prognoze predviđaju još jedan talas padavina, a ostaje nam da vidimo kojim će intenzitetom kiša padati. Bićemo spremni, ali se nadam da će se i građani ponašati u skladu sa aktuelnim vremenskim uslovima – zaključio je Šapić.

Video-materijal možete preuzeti ovde.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest