4586014674ba7f770a38b799ef9214e2_9583498355.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

U TOKU AKCIJA UKLANJANJA PALIH GRANA I STABALA: Ekipe „Zelenila” intervenisale na 639 lokacija

04.07.2024.

U TOKU AKCIJA UKLANJANJA PALIH GRANA I STABALA: Ekipe „Zelenila” intervenisale na 639 lokacija
Veličina Slova

Usled nevremena koje je zahvatilo Beograd pre nekoliko dana, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” imale su veliki broj intervencija na saniranju prelomljenih stabala i grana.

Posledice nevremena se i dalje saniraju, a do sada je ovo preduzeće intervenisalo na 639 lokacija u gradu, od kojih je na 56 lokacija došlo do nekog vida materijalne štete, najčešće u vidu oštećenja na automobilima. Prioritet u saniranju imale su one lokacije na kojima je usled pada stabla došlo do prekida javnog saobraćaja, zatim lokacije na kojima su stabla ili grane onemogućile kretanje pešaka, pre svega prilazak zdravstvenim institucijama, kao i lokacije na kojima su stabla ili delovi stabala pali na automobil.

Nakon toga pristupilo se intervenciji na stablima koja svojim padom ne ugrožavaju funkcionisanje Beograđana, i u narednim danima će sve ovakve lokacije biti sanirane. Stoga iz „Zelenila” mole sugrađane za strpljenje i razumevanje.

U uslovima vremenskih nepogoda, posebno u periodu kada su stabla u punoj vegetaciji i kada je drveće obilno olistalo i dobija mnogo novih bujnih izdanaka, ono crpi velike količine vlage koja mu je dostupna iz natopljenog zemljišta, a ujedno se i lišće natapa usled kišnih padavina, što dodatno otežava krošnju. Iz tog razloga, posebno uz udare vetra, dolazilo je do preloma debla ili grana, a pojedina stabla odvaljena su iz korena. Takve situacije nažalost nije moguće predvideti, a nije moguće ni prevenirati, navedeno je u saopštenju.

Ukoliko je prilikom pada stabla ili grane došlo do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu Servisni centar Grada Beograda na broj 11-0-11, ili da se obrate putem imejla: [email protected] gde će dobiti precizna uputstva o tome u koju radnu jedinicu „Zelenila” je potrebno da se jave (u zavisnosti od lokacije na kojoj je nastupio pad stabla ili grana), kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti. Zapisnik o šteti predaje se Komisiji za procenu štete, čije je sedište u Rajkovoj ulici 15 (Novi Beograd), gde oštećeni podnosi Zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi. Komisija za procenu štete popunjava obrazac „Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti” i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku nadoknađuje štetu.

Nadoknada štete se vrši samo u slučajevima u kojima je uzrok štete stablo za koje je na osnovu redovnog programa održavanja nadležno JKP „Zelenilo – Beograd”.

Ekipe „Zelenila – Beograd” nastaviće radove na sanaciji stabala dokle god bude bilo potrebe za tim.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest