101_rođendan Beogradske Filharmonije 9x16.00_00_16_07.Still041.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

JUBILEJ BEOGRADSKE FILHARMONIJE: Od skromnih početaka do modernog evropskog orkestra

04.07.2024.

JUBILEJ BEOGRADSKE FILHARMONIJE: Od skromnih početaka do modernog evropskog orkestra
Veličina Slova

Beogradska filharmonija je za svoj 101. rođendan predstavila monografiju, a njen duvački trio je tom prilikom kod beogradskih Silosa izveo muzički performans na visini od deset metara.

Duvački trio Filharmonije: Nikola Ćirić, Jovan Savić i Nikola Milanov odsvirali su fanfare u vazduhu i na originalan način obeležili jubilej Filharmonije.

Nastupom duvačke sekcije u vazduhu za 101. rođendan, Beogradska filharmonija je još jednom iznenadila publiku inventivnim umetničkim nastupom, koji je deo njenog prepoznatljivog imidža i kreativnog marketinga.

101_rođendan Beogradske Filharmonije 9x16.00_00_32_14.Still042.jpg
beograd.rs

Beogradska filharmonija je pod ovim imenom nastupila prvi put pre 101 godinu, odnosno 1923. godine, na koncertu koji je sa grupom entuzijasta organizovao čuveni kompozitor i dirigent Stevan Hristić. „Za nas je stogodišnjica bila veoma važan momenat, ne samo u odnosu na refleksiju na proteklih 100 godina, već i zbog sabiranja naših dostignuća, ideja i mišljenja za dalje”, kaže PR Beogradske filharmonije Jelena Milašinović.

Cela izjava PR-a Beogradske filharmonije Jelene Milašinović nalazi se u videu ispod.

Na proslavi jubileja predstavljena je monografija koja u deset poglavlja beleži put Beogradske filharmonije od skromnih početaka do modernog evropskog orkestra. Istorija institucije opisuje se iz perspektive sto uglednih ličnosti i uz brojne zanimljivosti, a u knjizi su zabeležene i turneje, muzičari i fotografije.

101_rođendan Beogradske Filharmonije 9x16.00_00_04_11.Still039.jpg
beograd.rs

Ansambl Beogradske filharmonije jedan je od najboljih u regionu, a u novoj sezoni koja počinje 27. septembra publiku očekuje 25 koncerata i nastupi svetskih zvezda kao što su: Nikolaj Luganski, Mihail Pletnjov, Ksenija Sidrova i drugi.

Podeli vest