5.JPG
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

OBELEŽEN „TESLIN DAN” U ZEMUNU: Izložba o čuvenom naučniku u Kuli na Gardošu

11.07.2024.

OBELEŽEN „TESLIN DAN” U ZEMUNU: Izložba o čuvenom naučniku u Kuli na Gardošu
Veličina Slova

Otvaranjem izložbe „Najznačajniji trenuci u životu Nikole Tesle” dr Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa u Ateljeu i galeriji „Čubrilo” u Kuli na Gardošu, 10. jula je održana tradicionalna manifestacija od značaja za Gradsku opštinu Zemun „Teslin dan”, povodom 168. godišnjice rođenja velikana nauke, saopštila je opština Zemun.

Od 2011. godine u Zemunu se održava „Teslin dan”, koji se u Srbiji proslavlja i kao „Dan nauke”.

Na izloženim panoima sa fotografijama iz najvažnijih trenutaka u životu Nikole Tesle istaknuto je njegovo otkriće obrtnog magnetnog polja, koje je izazvalo tzv. Drugu industrijsku revoluciju, prvi patent, zaposlenje, dobijanje američkog državljanstva, naučna pobeda nad Tomasom Alva Edisonom, predavanja naučnoj eliti u Engleskoj i Francuskoj, njegove posete i susreti sa najvećim naučnicima epohe i mnogo drugih momenata.

3 (1).JPG
beograd.rs

„Teslin dan” se prigodnim manifestacijama 10. jula obeležava gotovo u svim svetskim prestonicama.

Manifestaciji su prisustvovali pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Dragan Matijević, sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković, kao i veliki broj građana, a izložba će moći da se vidi do kraja avgusta, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest