15-v.JPG
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

ČUVAMO OD ZABORAVA, POŠTUJEMO SEĆANJE: Položen venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu

12.07.2024.

ČUVAMO OD ZABORAVA, POŠTUJEMO SEĆANJE: Položen venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu
Veličina Slova

Članica Gradskog veća Violeta Filip položila je danas venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, koji se obeležava 14. jula u znak sećanja na pad Bastilje i početak Francuske revolucije.

Ona je istakla da na današnji dan čuvamo od zaborava jedan značajan deo naše slavne prošlosti, kao i da spomenik zahvalnosti na Kalemegdanu budi sećanja na dugogodišnje prijateljstvo Srbije i Francuske.

7-v.JPG
beograd.rs

Spomenik zahvalnosti Francuskoj predstavlja simbol pomoći Srbiji tokom Prvog svetskog rata, ali danas možemo reći da naše dve zemlje, pored zahvalnosti, spaja i višedecenijsko, čak viševekovno prijateljstvo i saradnja. Otuda i naša obaveza da poštujemo sećanje na brojne teškoće koje su nas zadesile u prošlosti i koje smo zajedničkim snagama prevazilazili – rekla je Violeta Filip.

Ona je naglasila da ponosni i hrabri narodi Francuske i Srbije neguju isti duh borbe za očuvanje osnovnih vrednosti – slobode, jednakosti i bratstva. 

– Našim prijateljima, u ime Grada Beograda i u svoje lično ime, čestitam predstojeći praznik sa željom da i ubuduće jačamo naše veliko prijateljstvo – zaključila je članica Gradskog veća.

17-v.JPG
beograd.rs

Ambasador Francuske Pjer Košar naglasio je da se 14. jula slavi jedinstvo francuskog naroda oko vrednosti slobode, demokratije i ljudskih prava, kao i da se više od dva veka Francuska trudi da ostane verna tom zahtevnom idealu. 

To je ideal koji je zbližio Francusku i Srbiju, kada se oslobađala od otomanskog jarma, i koji je bio ideja vodilja začetka uspostavljanja naših diplomatskih odnosa pre 185 godina. Od tada su se naši odnosi obogaćivali i proširivali u oblastima kulture, nauke i istraživanja, ali su i ostali obeleženi ovim zajedničkim idealom i pored brojnih izazova – rekao je Košar i podsetio na detalje naših zajedničkih poduhvata tokom bogate istorije.

10-v.JPG
beograd.rs

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i udruženja građana.

Izvor: Beoinfo



Podeli vest