0d195daa03e87abcf377c94d09403df6_8904347706.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

ZAPRAŠIVANJE KOMARACA IZ AVIONA DRASTIČNO ĆE SMANJITI NJIHOVU POPULACIJU: Gradonačelnik Šapić prisustvovao početku velike dvodnevne akcije

25.07.2024.

ZAPRAŠIVANJE KOMARACA IZ AVIONA DRASTIČNO ĆE SMANJITI NJIHOVU POPULACIJU: Gradonačelnik Šapić prisustvovao početku velike dvodnevne akcije
Veličina Slova

Gradonačelnik Aleksandar Šapić prisustvovao je danas početku velike dvodnevne akcije zaprašivanja komaraca iz aviona, koji će poleteti sa aerodroma „Lisičji Jarak” u Padinskoj skeli, a posle koje će se drastično smanjiti populacija komaraca.

Šapić je naglasio da su velike kiše koje su bile poslednjih dana „sprale” efekte zaprašivanja komaraca sa zemlje i umanjile njegov rezultat, a velike količine vode su pospešile razvoj larvi komaraca više nego što je to bilo poslednjih godina.

– Zato smo doneli odluku da ove godine akciju ipak sprovedemo i iz vazduha, avionima. Nadam se da će posle ovog današnjeg i sutrašnjeg zaprašivanja iz vazduha stanje biti nešto drugačije i da će Beograđani moći uveče, kada je najlepše, ponovo nesmetano da izađu napolje s obzirom na velike vrućine, a da pritom ne razmišljaju o tome da li će da ih izujedaju komarci – istakao je Šapić.

0c4e3ec36d527f6de0ca7e8a4c830dac_9815044222.jpg
beograd.rs

On je naglasio da je obaveštenje dato na vreme i pčelarima, kako bi reagovali i zatvorili košnice.

– Ova akcija iz vazduha je novina u odnosu na poslednjih nekoliko godina. Sada ćemo biti spremni i za sledeću godinu ukoliko budu ovakve vremenske prilike. Na taj način pokušaćemo da izbegnemo ovaj period od petnaest dana kada je bilo veliki intenzitet komaraca zbog padavina – rekao je gradonačelnik.

Šapić je naglasio da je dosta uloženo u opremu, kako bi se na najsavremeniji način sprovodile i akcije sa zemlje i vode.

„Nadam se da će posle ovog današnjeg i sutrašnjeg zaprašivanja iz vazduha stanje biti nešto drugačije i da će Beograđani moći uveče, kada je najlepše, ponovo nesmetano da izađu napolje s obzirom na velike vrućine, a da pritom ne razmišljaju o tome da li će da ih izujedaju komarci."

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda

465a79a94d55854e7b3be672cb773887_9661096956.jpg
beograd.rs

Marko Popadić, vršilac dužnosti direktora „Gradske čistoće”, istakao je da će se večeras komarci zaprašivati iz pet aviona, koji će pokriti određene delove grada, i da očekuje da se danas i sutra odradi preko deset hiljada hektara.

Tretman će se sprovoditi u vremenskom intervalu od 17.30 do 20.30 časova. Sa procesom suzbijanja larvi komaraca krenuli smo u martu, a zbog velike količine padavina i toplih dana tokom leta, kao i velikog prisustva larvi komaraca, odlučili smo se da ove godine upotrebimo i avione. Za ovaj proces smo dobili preporuke svih nadležnih institucija, a preparati koje koristimo apsolutno su bezbedni i sigurni za sve građane. Iz aviona nećemo raditi naseljena mesta, već obale reka, gde ima guste vegetacije – rekao je Popadić, koji je dodao da će biti angažovani avioni JAT avijacije.

Video-materijal možete preuzeti ovde.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest