Jedinica za kosmička istraživanja4.png
beograd.rs

beograd.rs

Jedinica za kosmička istraživanja

JEDINICA ZA KOSMIČKA ISTRAŽIVANJA U BEOGRADU: Regionalni pioniri u nauci

18.08.2024.

JEDINICA ZA KOSMIČKA ISTRAŽIVANJA U BEOGRADU: Regionalni pioniri u nauci
Veličina Slova

Prvi srpski satelit biće lansiran u orbitu 2025. godine u okviru projekta „Mozaik” koji realizuje Jedinica za kosmička istraživanja i tehnologije Astronomske opservatorije.

Beograd i Srbija ponovo su pioniri u regionu, ovog puta na polju kosmičkih istraživanja. Reč je o jedinstvenom poduhvatu izrade satelita pri Jedinici za kosmička istraživanja i tehnologije Astronomske opservatorije u Beogradu.

Jedinica za kosmička istraživanja7.png
beograd.rs

Pre godinu dana Beograd i Srbija dobili su Jedinicu za kosmička istraživanja i tehnologije. Ova Jedinica pri Astronomskoj opservatoriji ima velike ciljeve, između ostalog i lansiranje prvog srpskog satelita.

Jedinica za kosmička istraživanja6.png
beograd.rs

Pored naučnih istraživanja Jedinica pri Astronomskoj opservatoriji biće posvećena povezivanju sa privredom navodi Milan Stojanović, rukovodilac projekta „Mozaik”.

- Osnivanje Jedinice je imalo nekoliko ciljeva. Ovaj satelit „Mozaik” na kome radimo nije jedini cilj. Možda naš najveći dugoročni cilj po pitanju te jedinice je saradnja sa privredom i uključivanje privrede u rad na projektima gde mi kao naučnici učestvujemo. Znači mi smo do sada bili uglavnom orijentisani, kao astronomija, kao fundamentalna nauka na čisto naučna istraživanja, otkriva Stojanović.

Jedinica za kosmička istraživanja1.png
beograd.rs

Projekat „Mozaik” ima više ciljeva kao što su edukativni i podrška mladim naučnicima dodao je on.

- Ovo je jedan prvi pokušaj da malo izađemo iz tog domena i da radimo zajedno sa privrednom na nekim projektima koji mogu da budu vrlo zanimljivi, a sa druge strane i vrlo korisni i za Srbiju i za nauku i generalno gledano i za mlade, za edukaciju, za studente jer i njih planiramo da uključimo u ovaj projekat, kazao je Stojanović.

Podeli vest