shutterstock_1078686314.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

SUZBIJANJE KOMARACA U KANALIZACIONIM SISTEMIMA OD SREDE: Akcije u centralnim gradskim opštinama

16.08.2024.

SUZBIJANJE KOMARACA U KANALIZACIONIM SISTEMIMA OD SREDE: Akcije u centralnim gradskim opštinama
Veličina Slova

Usled povećane brojnosti larvi i odraslih jedinki komaraca, od srede 21. avgusta vršiće se suzbijanja u kanalizacionim sistemima u ranim jutarnjim časovima.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine je saopštio da zbog povećane brojnosti larvi i odraslih jedinki komaraca, naročito u centralnim gradskim opštinama, Komisija za nadzor nad sprovođenjem mera suzbijanja štetnih organizama ukazala je na potrebu intenzivnijeg suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u kanalizacionim sistemima, koji su prepoznati kao mikrožarišta.

U vezi sa tim, Sekretarijat je zaključio ugovor čiji je predmet usluga suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u delu kanalizacione mreže na teritoriji Beograda.

Suzbijanje će se vršiti na delovima teritorija opština Novi Beograd, Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad.
Akcija suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u delu kanalizacione mreže započeće u sredu, 21. avgusta, a informacije o tačnim lokacijama, vremenu početka i završetka tretmana javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Kako će se tretman vršiti apliciranjem preparata u kanalizacionu mrežu kroz šahtove, moguća je pojava belog dima iznad okolnih kanalizacionih šahtova.

Akcije suzbijanja će se sprovoditi u ranim jutarnjim časovima, a povremeno može doći do kratkotrajnog zatvaranja pojedinih ulica.

Usluga se vrši preparatom koji je registrovan u nadležnom ministarstvu, a upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda i nije štetan po zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca.

Bitno je napomenuti da građani sami mogu da spreče razmnožavanje komaraca tako što će redovno čistiti oluke, ukloniti automobilske gume, kante, saksije kako se u njima ne bi zadržavala voda i time obezbedilo razvijanje larvi, a samim tim i odraslih jedinki komaraca. Preporučuje se i upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima. Takođe, veoma je bitno redovno pražnjenje septičkih jama i stavljanje mrežica na otvore septičkih jama. Prilikom boravka u prirodi poželjno je koristiti repelente i izbegavati periode najveće aktivnosti komaraca, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest