shutterstock_1909080799.jpg
shutterstock

shutterstock

Gradske aktuelnosti

SUZBIJANJE KOMARACA KROZ KANALIZACIONU MREŽU: Tokom akcije može doći do kratkotrajnog zatvaranja delova ulica

23.08.2024.

SUZBIJANJE KOMARACA KROZ KANALIZACIONU MREŽU: Tokom akcije može doći do kratkotrajnog zatvaranja delova ulica
Veličina Slova

Akcija suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u delu kanalizacione mreže na Novom Beogradu vršiće se od 27. do 30. avgusta, od 5 do 7 časova.

Suzbijanje će se obaviti u sledećim ulicama: Tošin bunar, Bulevar Zorana Đinđića, Milentija Popovića, Bulevar Milutina Milankovića, Antifašističke borbe, Španskih boraca, Bulevar umetnosti, Omladinskih brigada, Narodnih heroja, saopšteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Takođe, ova akcija će se sprovesti i u ulicama blokova 22, 23, 24, 25 (krug „Beogradske arene”), 28, 29, 31 („Merkator” i SIV 2 i 3), 32, 33, 34 (sa Studentskim centrom), kao i u blokovima 37, 38 i 39 (FDU).

Kako se tretman vrši apliciranjem preparata u kanalizacionu mrežu kroz šahtove, moguća je pojava belog dima iznad okolnih kanalizacionih šahtova. Takođe, tokom izvođenja akcije može doći do kratkotrajnog zatvaranja delova ulica.

Kako su objasnili iz ovog sekretarijata, usluga se vrši preparatom koji je registrovan kod nadležnog ministarstva, upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda i nije štetan po zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca.

U saopštenju se navodi da građani sami mogu sprečiti razmnožavanje komaraca tako što će redovno čistiti oluke, ukloniti automobilske gume, kante i saksije, kako se u njima ne bi zadržavala voda i time obezbedilo razvijanje larvi, a samim tim i odraslih jedinki komaraca. Preporučuje se i upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima. Takođe, veoma je bitno redovno pražnjenje septičkih jama i stavljanje mrežica na otvore septičkih jama. Prilikom boravka u prirodi poželjno je koristiti repelente i izbegavati periode najveće aktivnosti komaraca.

 Izvor: Beoinfo

Podeli vest